Coronavirus

Flere lande evakuerer nu fra Wuhan - Udenrigsministeriet er i kontakt med danskere, men vil ikke sende fly

Udenrigsministeriets Borgerservice er i kontakt med 13 danskere i Hubei-provinsen. De arbejder på at kunne hjælpe dem hjem.

En lang række lande vil nu hente deres borgere hjem fra den kinesiske by Wuhan, der menes at være epicentret for den coronavirus, der har kostet mindst 80 livet de seneste uger.

Japan, USA, Australien, Storbritannien, Frankrig og Spanien har valgt at evakuere deres statsborgere, der i øjeblikket opholder sig i byen.

Samtidig tager de danske myndigheder også skridt mod det samme.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til TV 2, at de i løbet af mandag er blevet bekendt med, at 13 danskere opholder sig i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger.

- Vi vil gøre, hvad vi kan - i det tilfælde de måtte ønske det - for at få dem ud af først og fremmest provinsen og derefter ud af Kina. Det er lidt en større øvelse, end det umiddelbart lyder til. Provinsen er lukket, så bare det at få dem ud af provinsen er en udfordring, siger chef for Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

- Det er myndighederne (i Kina, red.), der bestemmer over området, så hvis ikke de vil lukke udlændinge ud af området, er der grænser for, hvad vi kan gøre. Men hvis kineserne siger, vi gerne må tage dem ud, så vil vi i samarbejde med andre lande forsøge at få de danskere ud, der måtte ønske det.

Ikke en evakuering

Erik Brøgger Rasmussen afviser, at der er tale om en egentlig evakuering og sender derfor ikke et dansk fly til Hubei. Der er er dog andre EU-lande, der overvejer at sende fly efter deres statsborgere.

- Hvis det overhovedet er muligt, vil vi gerne samarbejde med de lande og også få danske statsborgere med ud, siger han og nævner Frankrig som et af landene.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i området til at tage kontakt til Udenrigsministeriets globale vagtcenter på telefon +45 33921112. Desuden frarådes danskere at foretage ikke-nødvendige rejser til Hubei.

Mindst 80 døde

Efter der natten til mandag dansk tid blev konstateret 24 nye dødsfald som følge af virussen, er dødstallet nu oppe på mindst 80.

Myndighederne i Hubai-provinsen har mandag varslet, at de ikke vil udstede pas og visum til kinesiske statsborgere i provinsen indtil 30. januar.

Selvom luftfartsselskabet SAS ikke flyver til provinsen, har de tilbudt gratis ombooking af rejser til Kina til deres kunder.

Tilfælde i 13 lande

Virussen er også blevet konstateret uden for Kinas grænser.

I alt 13 lande har konstateret tilfælde af borgere, der er smittet med coronavirussen, som giver den smittede slem lungebetændelse.

Og listen over lande, der er berørt af virussen, kan vise sig at blive længere.

En person på Kaiser Franz Josef Hospital i Wien i Østrig er ved at blive testet for virussen. To personer i Malmø i Sverige er blevet testet for virussen, men viste sig ikke at være bærere af smitten.

Flere end 2800 er blevet registreret smittet med coronavirussen på verdensplan.