Coronavirus

Smitten i Kina kommer fra slanger, siger nogle eksperter - andre er uenige

Den nye virus i Kina stammer fra flagermus. Men eksperterne er endnu ikke enige om, hvilket dyr der er mellemstation mellem flagermus og mennesker.

Fra søndag har Kina forbudt alt salg af vilde dyr på markeder og på restauranter.

Det skyldes frygt for den nye corona-virus, der spreder sig fra millionbyen Wuhan og længere ud i landet og verden.

Myndigheder og eksperter er enige om, at den nye smitte er overført til mennesker fra et dyr. Nu er spørgsmålet, hvilket dyr der er tale om?

Den nye virus stammer oprindeligt fra flagermus. Men den kan ikke være gået direkte fra flagermus til mennesker. Der har været et såkaldt ’mellemdyr’.

- Vi ved, at virus har været en tur gennem et andet dyr. Men vi ved ikke hvilket. Det er fra det dyr, smitten er sket. Der er sket en mutation, der har gjort, at det kunne smitte et menneske, forklarer overlæge ved Statens Seruminstitut Anders Fomsgaard.

Eksperter verden over forsøger nu at finde ud af, hvilket dyr der er tale om, så man mere præcist kan begrænse risikoen for, at smitten andre steder bliver givet videre til mennesker ad samme vej.

Måske er det giftslanger

Forskere fra universitetet i Beijing har meldt ud, at de mener, smittekilden er slanger. Nærmere bestemt to arter af giftslanger, der findes i området omkring Wuhan, skriver videnskabsmagasinet New Scientist.

Forskerne fra Beijing har sammenlignet det nye virus med virus fra 217 forskellige dyrearter og fundet frem til, at det nye virus er tættest på det virus, der er fundet hos slangerne.

- Resultatet, som man kan udlede af vores analyser, viser for første gang, at slanger er den mest sandsynlige vært for virusset, skriver de.

Slangerne har været til salg på det marked i Wuhan, hvor man mener, de første mennesker blev smittet med den nye virus. Huanan Seafood Market har været lukket, siden sygdommen dukkede op før nytår, men tidligere kunne man købe alle former for levende eller slagtede dyr.

Også eksotiske spiser som tusindben, skorpioner, grævlinger og koalabjørne.

Den tætte koncentration af forskellige levende dyr og en vrimmel af kunder giver optimale betingelser for, at virusset kan springe fra dyreart til dyreart og videre til mennesker.

Pattedyr eller fugl

Mange andre eksperter har dog haft travlt med at skyde kinesernes teori om, at giftslanger har været mellemdyr, ned. Ifølge magasinet Nature er mange forskere sikre på, at det enten må være en fugl eller et pattedyr, der er kilden.

Det har det været i alle de hidtil kendte tilfælde.

- Der er intet overbevisende bevis for, at corona-virus kan stamme fra andet end pattedyr og fugle, siger en ekspert, Paulo Eduardo Brandao, til Nature.

Også Anders Fomsgaard fra Statens Seruminstitut er på den fløj:

- Det er et pattedyr sandsynligvis, siger han.

Det har det i hvert fald været i de to tilfælde, der minder mest om den aktuelle smitte.

Da SARS brød ud i 2002, gik smitten fra flagermus via desmerkatte, der blev solgt på kinesiske fødevaremarkeder, til mennesker.

Og da sygdommen MERS brød ud i 2014 i Saudi Arabien, gik smitten til mennesker via dromedarer.