Udland

Hemmelig video stiller Trump i dårligt lys: - Hun skal væk i morgen

"Få hende væk", siger Trump om tidligere ambassadør i ny video, der kan være problematisk for præsidenten af en række årsager.

Præsident Trump beordrede, at den tidligere amerikanske ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch, skulle fjernes fra sin post.

Det viser en video, som forretningsmanden Lev Parnas’ advokat har frigivet.

Parnas og hans forretningspartner Igor Fruman er centrale skikkelser i den såkaldte Ukraine-sag, der har ført til rigsretssagen mod Trump, hvor han beskyldes for at have presset Ukraines præsident til at skaffe belastende oplysninger om sin politiske modstander Joe Biden.

På videoen, der kan ses i toppen af artiklen, kan man først høre, hvordan Parnas gør klart, at Marie Yovanovitch ikke er samarbejdsvillig, og at hun taler om, at Trump snart vil blive stillet for en rigsretssag.

Efterfølgende kan man så høre Trumps stemme.

- Få hende væk. Hun skal væk i morgen. Jeg er ligeglad. Få hende ud i morgen. Okay? Få hende væk, siger præsidenten.

Derfor kan sagen blive et problem for Trump

Videoen skulle være optaget under et privat møde på et hotelværelse i april 2018. Advokaten Joseph Bundy, der har frigivet videoen, siger, at han er i besiddelse af flere optagelser og billeder.

Sagen kan være problematisk for præsidenten af en række årsager, fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Trump har ikke villet sige, at han kender Parnas, fordi den her forretningsmand tydeligvis ligger inde med oplysninger om, at Donald Trump var dybt involveret i fyringen af den tidligere ambassadør i Ukraine, siger han.

- Videoen viser tydeligvis, at de to ikke bare kender hinanden, men også at Lev Parnas direkte instruerer præsidenten i, at hun skal afskediges.

Marie Yovanovitch blev i sidste ende fyret fra posten i maj 2019.

Det beskidte arbejde

Under rigsretssagen har Demokraterne fremlagt dokumenter om, at Parnas og Fruman arbejdede tæt sammen med Trumps advokat, Rudy Giuliani, for at lægge pres på den ukrainske regering til at efterforske Hunter Biden, Joe Bidens søn. De havde desuden forsøgt at presse Marie Yovanovitch ud, skriver The Guardian.

Trumps advokat, Rudy Giuliani (tv.), og Lev Parnas (th.) på Trump International Hotel i Washington. Arkivfoto.

- Parnas har været stikirenddreng for Giuliani og Trump. Han har gjort det beskidte arbejde og holdt møder rundt omkring i Europa, siger Jesper Steinmetz.

- Han har gjort det, som præsidenten ønskede, nemlig at grave snavs frem om Joe Biden og hans søn. Lev Parnas er en helt central skikkelse i rigsretssagen.

Trump har anklaget Joe Biden for korruption og mener, at Hunter Biden har brugt sit efternavn til at få en højtbetalt stilling i et ukrainsk energikonsortium. Det er der dog ingen beviser for.

Foruden deres rolle i Ukraine-sagen er Lev Parnas og Igor Fruman begge sigtede i en sag om brud på loven om finansiel støtte til valgkampagner.

Vil indbringe vidner

Demokraterne kæmper for at få muligheden for at indbringe vidner i rigsretssagen mod Donald Trump. Noget, som Republikanerne ikke ønsker. De ser gerne, at rigsretssagen overstås hurtigst muligt.

Hvis Demokraterne skal få deres vilje, skal en række republikanere skifte side og stemme for Demokraternes forslag, fordi Republikanerne sidder på flertallet i Senatet. Det ser ikke ud til at ske efter de første dages debatter.

Og ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, har de opgivet at overbevise de moderate republikanere og vil i stedet fokusere på befolkningen.

- Demokraterne tror ikke længere på, at de kan få moderate republikanere til at stemme for indkaldelse af nye vidner ved at argumentere. De føler nu, at de bliver nødt til at skabe en stemning i befolkningen, der kan lægge pres på republikanerne. På den måde håber de at kunne vende folkestemningen på længere sigt og i sidste ende måske få fordel af det ved valget i november, siger Mirco Reimer-Elster.