Coronavirus

USA og Frankrig evakuerer deres statsborgere fra lukket by

Udenlandske indbyggere i Wuhan, hvor den nye corona-sygdom brød ud, bliver nu hentet ud.

Både USA og Frankrig vil nu evakuere deres statsborgere fra den kinesiske by Wuhan, der er arnested for den nye corona-virus, der i disse dage spreder sig fra Wuhan til resten af Kina og videre ud i verden.

Også Rusland har bedt Kina om tilladelse til at evakuere sine statsborgere fra byen, skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Ifølge avisen Wall Street Journal har de amerikanske myndigheder chartret et fly med plads til 230 mennesker, der søndag skal hente diplomater fra byens amerikanske konsulat, andre amerikanske statsborgere og deres familier ud af Wuhan.

Wall Street Journal skriver, at USA efter flere dages forhandlinger har fået det kinesiske udenrigsministeriums godkendelse af planen.

Frankrig vil ifølge avisen South China Morning Post indsætte busser, der kan transportere franske statsborgere og deres familier ud af Wuhan til byen Changsha længere sydpå.

De kinesiske myndigheder har ellers lukket Wuhan og flere andre byer i området ned i et forsøg på at forhindre smitten i at sprede sig. Lukningen betyder, at flytrafik, togtrafik og grupperejser med turister er blevet forbudt til og fra byerne.

De udenlandske evakueringer er blot de seneste reaktioner på sygdommen, der har skabt frygt i hele verden.

Overlæge: Sygdommen skal sættes i perspektiv

Den internationale sundhedsorganisation WHO har ellers valgt ikke at erklære den for en international sundhedskrise endnu.

En af Danmarks førende eksperter i virus-sygdomme, overlæge på Statens Seruminstitut Anders Fomsgaard, siger til TV 2, at man skal se sygdommen i et større perspektiv.

De seneste tal viser, at der er lidt over 1300 smittede i Kina og 41, der er døde af sygdommen. Alle de døde har været ældre end 55 år. Tallene viser, at sygdommen indtil videre har haft en dødelighed på omkring tre procent af de smittede.

Til sammenligning har en sygdom som SARS en dødelighed på 10 procent.

Og så er sygdommen ikke muteret, hvilket gør det nemmere at forudsige dens opførsel.

- Det er gode tegn, siger Anders Fomsgaard.

Kina lukker ned

De kinesiske myndigheder tager truslen fra virusset særdeles alvorligt.

Mere end 50 millioner mennesker er berørte af det rejseforbud, der er blevet pålagt med både offentlig transport og fly. Yderligere millioner bliver ramt af forbuddet mod transport i private biler i Wuhan, der bliver indført lørdag.

Inden 3. februar er vil der desuden stå to spritnye hospitaler klar, der skal håndtere demange smittede borgere.

Efter et møde med det magtfulde politbureau, gjorde præsident Xi Jinping klart, at virusset spreder sig hurtigere, og at "situationen er alvorlig".

- Så længe vi arbejder sammen, så vil vi vinde kampen, sagde han blandt på kinesisk statstv.

Landet har desuden lukket en række turistattraktioner – som Disneyland og Den Forbudte By – ligesom næsten alle kinesiske regioner har opjusteret deres krisberedskab til det højeste niveau i et forsøg på at få bugt med virusset, der har smittet mere end 1370 personer og dræbt 41 alene i Kina.