Udland

USA-analytiker taget på sengen: Overrasket over Trumps forsvar

Præsident Donald Trump. Drew Angerer / Ritzau Scanpix

Lørdagens kapitel i rigsretssagen mod Donald Trump lagde en saglig tone an, men præsidenten selv kalder processen for "et fupnummer".

Det blev aldrig vildt og slet ikke blodigt. Og det formede sig overordnet set anderledes, end mange havde forventet, da præsident Donald Trumps hold af advokater lørdag afsluttede første del af deres forsvar.

- Måden, de gjorde det på, tog mig lidt på sengen. Det var overraskende, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og fortsætter:

- Det var ventet, at Trumps advokater ville være mere aggressive og piske en stemning af heksejagt op. Men de var meget rolige og saglige og forsøgte at pille Demokraternes argumenter fra hinanden.

Begrebet heksejagt har været flittigt i brug frem mod selve rigsretssagen. Ikke mindst fra Donald Trump selv, der har betegnet processen som "et bedrag af en uretfærdig rettergang".

Forventet aggression

På den baggrund havde mange forudset en flok aggressive forsvarere fra Trump-lejren, som ville give svar på tiltale efter Demokraternes åbningsargumenter i senatet blev afsluttet natten til lørdag.

Alligevel var der anerkendende ord til overs fra den demokratiske senator Chris Murphy for selve den tone, der blev lagt for dagen.

- Den var god, respektfuld og gjorde et effektivt stykke arbejde med henblik på at repræsentere klientens sag, siger Chris Murphy ifølge Reuters.

Chris Murphy hæftede sig ved, at der ikke kom persongreb og det "politiske cirkus, mange havde frygtet".

Den strategi er ganske velovervejet, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Det signalerer for det første, at man tager processen seriøst og for det andet, at man kan overbevise de republikanere, som er på vippen i deres støtte til Trump om, at sagen rent faktisk er for tynd, og at han ikke har overtrådt sine beføjelser, siger Mirco Reimer-Elster.

I sine procedurer i de seneste dage har Adam Schiff og de øvrige seks demokrater fremhævet deres påstand om, at Donald Trump pressede Ukraine til at indlede en politisk motiveret undersøgelse af Joe Biden og hans søn, Hunter Biden.

Pat Cipollone, der står i spidsen for Trumps hold af forsvarsadvokater, mener ikke, at Demokraterne har leveret beviser for, at præsidenten har misbrugt sin magt og hindret Kongressen i at udføre sit arbejde, som anklagerne lyder på.

Vil fjerne navn fra stemmeseddel

I stedet retter han anklager mod Demokraterne, som han mener har i sinde at "ophæve resultatet af det seneste valg" og fjerne Trumps navn fra stemmesedlen ved det kommende præsidentvalg 3. november.

- Man kan sige, at forsvarerne med deres anslag lørdag her laver en langtidsholdbar strategi, som ikke bliver en klods om benet på Donald Trump. De vil tale til de moderate vælgere, som endnu ikke har gjort deres stilling op, mener TV 2s USA-analytiker.

Selv forholdt Donald Trump sig kun tavs, indtil retshandlingerne var overstået lørdag aften dansk tid.

Trump: Rigsretssag er et fupnummer

Herefter returnerede han på Twitter i en noget anden toneart, end hans forsvarshold havde slået an.

- En hvilken som helst rettænkende person vil kunne se, hvor uretfærdigt jeg er blevet behandlet, og at denne rigsretssag er et fupnummer, som ALLE, også Demokraterne, inderst inde er klar over. Det skulle aldrig have kunnet ske igen!, skriver Trump.

Det tog i alt lidt over to timer for Trumps advokater at fremlægge første del af forsvaret for præsidenten. De har i alt 24 timer fordelt over tre dage til at forsvare ham.

- Det vi har set i dag (lørdag, red.) er nok en forsmag på, hvad der venter mandag og tirsdag, når rigsretssagen fortsætter. Det bliver et kontrastfuldt billede af, at nationens skæbne er på spil. Ikke mindst fordi der er valg senere i år, siger Mirco Reimer-Elster.

Iagttagere forventer, at Senatet vil ende med at frikende Trump. For at dømme præsidenten og fjerne ham fra magten kræves det, at 20 republikanere stemmer imod ham. Det anses for stærkt usandsynligt.