Udland

Ny Netflix-film om Peter Madsen chokerer - anmelder kalder den uafrystelig

Dokumentarfilm, der følger Peter Madsen og hans hjælpere i tiden inden og efter mordet på Kim Wall, "chokerer" amerikanerne.

- Den giver et ekstremt ubehageligt og på sin vis uafrysteligt indtryk af historien, som jeg ikke har haft tidligere. Og som jeg på en måde ikke ønskede at have.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, anmelder på filmmagasinet Ekko, taler om historien om drabsmanden Peter Madsen. Om personlighedskulten omkring ham i tiden før og efter drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Den skildres i dokumentarfilmen ’Into the Deep’, der fortæller om Peter Madsens forvandling fra amatørastronaut til morder, og som fik premiere på filmfestivalen Sundance i USA natten til lørdag.

Filmen er produceret af Netflix og er instrueret af den australskfødte, men i Danmark bosiddende instruktør Emma Sullivan. Den følger Madsens unge, frivillige hjælpere i tiden før og efter drabet på Kim Wall.

Filmen indeholder også optagelser fra 10. august 2017, den dag, hvor Kim Wall interviewede Peter Madsen på hans ubåd og efterfølgende blev dræbt i ubåden.

En trykket biografsal

Sullivan begyndte optagelserne til filmen, der skulle handle om Peter Madsens forsøg på at blive den første amatørastronaut i rummet, i 2016. Men med drabet på Wall ændredes filmens fokus et år inde i optagelserne.

Filmen zoomer ind på de unge, frivillige hjælpere, der blev forført af Peter Madsen, og som udviklede sig til en slags personlighedskult.

Filmen behandler traumet på en måde, der er respektfuldt og dybt empatisk og humanistisk

Niels Jakob Kyhl Jørgensen

En udvikling, hvor de efter mordet må erkende, at de var blevet ført bag lyset og misbrugt af en koldblodig morder.

- Det var en trykket biografsal under premieren. Det var tydeligt, at folk levede sig meget ind i dramaet, på samme måde som folk også gjorde i Danmark, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen, der overværede premieren på filmfestivalen.

Han peger på, at amerikanerne ikke kender historien på samme måde som danskerne.

- Et amerikansk publikum er derfor på ingen måde bekendt med alle historiens facetter, ligesom vi er herhjemme. Derfor rammer den på lige så chokerende måde, som den gjorde hos os.

Personlighedskult

Emma Sullivan fulgte Peter Madsen i 11 måneder inden drabet. Optagelser, der ifølge Ekko-anmelderen, viser skræmmende sider af Madsen.

- Når man ser den måde, han fører sig frem på, og den måde, han på grænseoverskridende vis joker med sine medhjælpere på, giver det et meget livagtigt, foruroligende indtryk af en psykopat, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

Men også et portræt af en personlighedskult omkring Madsen, som instruktøren selv blev draget ind i.

- Instruktøren var en del af personlighedskulten, og derfor inddrager hun sig selv i filmen på en måde, hvor man forstår de andre frivillige unges fascination af ham. Man forstår, hvorfor de lod sig rive med. Og dét giver filmen en menneskelig og empatisk forankring, som gør den vellykket.

Alligevel rejser en film som 'Into the Deep' et etisk dilemma i forhold til at forvandle et så alvorligt emne til Netflix-underholdning.

Kim Walls forældre kritiserede mediedækningen af sagen, og hendes kæreste, Ole Stobbe, har kritiseret en kommende TV 2-serie om Kim Wall.

Dokumentarfilmen handler ikke om Kim Wall og hendes historie. Familien har kendt til projektet, men har ikke ønsket at medvirke.

Emma Sullivan havde optagelser af Walls familie og pårørende fra den dag, journalisten forsvandt og blev myrdet, og fra tiden efter, som hun valgte ikke at bruge.

- Alle etiske overvejelser er ikke løst i denne film. Men den er på sin vis med til at lave en kollektiv bearbejdelse af et traume ved at følge de frivillige og opleve, hvor berørte de er, og hvordan de bebrejder sig selv for dét, der er sket, siger anmelderen og tilføjer:

- Vi blev jo alle forledt.

Det betyder ifølge anmelderen ikke, at filmen ikke har en eksistensberettigelse. Den er ”ekstremt vellykket”, mener Jakob Kyhl Jørgensen.

- Denne film er svær at ryste af sig. Den behandler traumet på en måde, der er respektfuld og dybt empatisk og humanistisk. Men hvorvidt man som publikum har lyst til at tage turen into the deep igen, må være op til den enkelte, siger Jakob Kyhl Jørgensen, der giver filmen fem stjerner i Ekko.

Der er endnu ikke udgivet billeder eller en trailer fra filmen, og det er endnu ikke offentliggjort, hvornår den får premiere på Netflix.