Udland

Flyselskab får bøde for at afvise tre muslimer

En stewardesse på et Delta Airlines-fly så en mand skrive "Allah" adskillige gange i en sms-besked på telefonen.

Det amerikanske flyselskab Delta Airlines har fået en bøde på 50.000 dollars (cirka 339.000 kroner red.) for at have afvist tre muslimske passagerer på to konkrete flyvninger, skriver nyhedsbureauet AP.

I begge tilfælde var passagerne blevet godkendt i luftfartsselskabets egen sikkerhedskontrol. Alligevel måtte de i det ene tilfælde forlade flyet.

Den første episode fandt sted på et fly i Paris i juli 2016, hvor en kvindelig passager henvendte sig til en stewardesse, fordi et muslimsk par gjorde hende nervøs. Kvinden var iført tørklæde og ifølge passageren, havde manden sat noget ind i sin telefon.

Da stewardessen efterfølgende gik forbi parret, så hun manden skrive "Allah" adskillige gange i en sms-besked på telefonen.

Det fik flyets kaptajn til at forlange, at en tilsynsførende fra Delta, samt en sikkerhedsansvarlig forhørte parret udenfor flyet. Her forklarede Deltas sikkerhedstab, at parret var amerikanske statsborgere, som var på vej til deres hjemby Cincinnati i delstaten Ohio, og at der ikke var "nogen røde flag". Parret var godkendt til flyvningen.

Alligevel fortsatte kaptajnen med at nægte lade parret vende tilbage ombord på flyet. I stedet måtte de vente med at flyve tilbage til USA til næste dag.

Træning i kulturel forståelse

Det andet tilfælde fandt sted fem dage senere i Amsterdam. Her klagede både passagerer og personale på et Delta-fly over en muslimsk passager, men styrmanden mente ikke, at der var noget usædvanligt ved den mandlige muslimske passager, ligesom Deltas sikkerhedsafdeling bekræftede, at mandens papirer ikke havde givet anledning til bekymring.

Delta har afvist beskyldningerne om diskrimination mod passagerne i begge tilfælde. Samtidig erkender flyselskabet dog, at det kunne have håndteret situationerne anderledes, lyder det i en udtalelse fra det amerikanske transportministerium.

Ministeriet har udtalt, at Delta Airlines har overtrådt loven ved at fjerne passagerne, og flyselskabet er blevet beordret til at give de involverede piloter, stewardesser og kundeservice-personale træning i kulturel forståelse.