Coronavirussen er dødelig, men smitter ikke nemt - her er tallene, du bør kende
Ifølge virolog fra Statens Serum Institut er coronavirus så ny, at man ingen vaccine har endnu.
Medier verden over fortæller i øjeblikket om en ny og frygtet coronavirus.
Den har fået byer lukket ned. Flypassagerer bliver tjekket. Rejsevejledninger er blevet ændret. Og Disney Land i Shanghai afviser alle gæster.
80 mennesker er døde, og mindst 2744 personer er diagnosticeret med virussen.
Samtidig har WHO sendt sundhedsdirektiver til alverdens hospitaler, men man vil endnu ikke betegne udbruddet som en sundhedskrise.
Smitter ikke nemt
Anders Fomsgaard er virolog og overlæge på Statens Serum Institut, og han fortæller, at det tyder på, at cirka 25 procent af infektionerne er alvorlige, og at man kan se, at virussen ikke har muteret på noget tidspunkt.
- Det er gode nyheder, siger han.
- Derfor ved vi, hvordan den opfører sig. Det er ellers en virus, som godt kan lide at mutere sig. Mutationer gør, at den kan blive fredeligere, men det kan også gøre, at den smitter mere. Det ved man aldrig.
Virussen sidder dybt nede i lungerne, hvor der ikke bliver produceret slim, og der skal ifølge Anders Fomsgaard tæt kontakt til, før den smitter. Det har været familie og sygehuspersonale, som typisk er blevet smittet.
Virussen er med andre ord ikke luftbåren i modsætning til almindelig sæsonbetonet influenza.
Dødelige virusser
Coronavirussen sammenlignes flere steder med netop den almindelige sæsonbetonede influenza, men også med både Sars og Mers. I alle tilfælde er der nogle langt større tal i spil.
Indtil videre er der hverken behandlingsmuligheder eller en vaccine, der kan beskytte mod coronavirussen, fordi den er så ny, men ifølge Anders Fomsgaard skal man ikke frygte den.
80 dødsfald og 2744 smittede giver en dødelighed på lidt under tre procent, og det er både højere og lavere end flere andre virusser og sygdomme.
Ifølge en rapport lavet af kinesiske forskere er der eksempelvis i gennemsnit 88.100 influenzarelaterede dødsfald i Kina hvert år, og det går typisk ud over personer over 60 år, skriver CNN.
Ifølge The Guardian er influenzaen skyld i 400.000 dødsfald på verdensplan om året. På verdensplan er dødelighedsraten for influenza på under en. I Kina vurderes den at ligge på 1,6 til 2,6 procent.
I Danmark døde 1.644 mennesker af influenza i influenzasæsonen 2017/2018.
Kigger man så på både Sars og Mers er tallene noget højere. Sars, som i 2002 opstod i Kina og spredte sig derfra, dræbte omkring 800 personer og antages at have en dødelighed på 10 procent, mens Mers, der både har været i udbrud i Saudi Arabien og i Sydkorea, har taget cirka 280 menneskeliv. Dødeligheden ved Mers angives til 34 procent.
Pandemierne
Helt udenfor kategori er der dog ingen virus, som når den spanske syge, der huserede fra 1918 og 1919. Det er usikkert, hvor mange den alvorlige influenzapandemi slog ihjel, men forskere mener ikke, at tallet er under 50 millioner mennesker.
Der er også den asiatiske influenza, som i 1957 kostede mellem en og to millioner personer livet, og Hong Kong-influenzaen, hvor op mod fire millioner mennesker døde i 1968.
I nyere tid har der været seriøse virusudbrud, som er nået op i pandemiomfang. Blandt andet svineinfluenzaen eller det mere fagkorrekte influenza A H1N1, som kostede omkring 575.400 menneskeliv for ti år siden.
Meget lav sandsynlighed for spredning i Danmark
Selvom Frankrig har konstateret, at tre personer er smittet med coronavirussen, vurderer Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol, at risikoen for, at der kan ses tilfælde blandt rejsende til Europa, er moderat, og at smittespredningen er lav.
Samtidig vurderer Statens Serum Institut også, at risikoen for, at rejsende fra Kina til Danmark bærer virussen, er lav, og at smitte inden for landets grænser anses som ”meget lav”.
Der er ingen direkte flyforbindelser mellem coronavirussens udgangspunkt i Wuhan og Danmark, hvilket også mindsker sandsynligheden for, at den kommer til landet.