Udland

Kinesisk virus har bredt sig til Europa

Udenrigsministeriets Borgerservice har fredag aften opdateret sin rejsevejledning for Kina. USA har fået sit andet tilfælde af coronavirus.

Frankrig har konstateret to tilfælde af det kinesiske coronavirus, der foreløbig kaldes 2019-nCoV.

Det oplyser den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, på et pressemøde, skriver Reuters.

Det er første gang, det dødbringende virus konstateres i Europa.

I Kina, hvor smitten er opstået, er over 800 personer blevet smittet, og 26 har mistet livet.

I Frankrig har begge de smittede været i Kina. Den ene er en 48-årig mand, der er blevet indlagt i Bordeaux. Han landede onsdag i Frankrig fra den kinesiske millionby Wuhan.

- Han er blevet placeret på en isolationsstue for at undgå kontakt med omverdenen. Han har det godt, siger Agnès Buzyn.

Den anden smittede er indlagt på hospitalet i Paris. Ministeren siger, hun endnu ikke har andre oplysninger om den patient.

Hun tilføjer, at det er sandsynligt, at der kommer flere tilfælde.

Senere fredag aften forlyder det ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at franske myndigheder har registreret et tredje tilfælde.

To tilfælde i USA

Med Frankrig har virusset nu spredt sig til ni lande.

Der var tidligere mistanke om, at smitten også havde nået Finland. Men undersøgelser har vist, at to kinesiske turister i Lapland ikke var smittet med coronavirusset, skriver YLE fredag aften.

Senest har USA konstateret sit andet tilfælde af coronavirusset.

En amerikansk kvinde i 60’erne fra Chicago er konstateret smittet efter en rejse til Wuhan i slutningen af december, men hun bliver behandlet på hospitalet og har det godt, fortæller Alison Arwady fra sundhedsmyndighederne i den amerikanske storby.

Hun siger også, at der er tale om et enkeltstående tilfælde og ikke en ”lokal nødsituation”.

Det er påvist, at virusset smitter mellem mennesker, men det er endnu ikke sket uden for Kina, har Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyst.

Opdaterer rejsevejledning

I Danmark opdaterede Udenrigsministeriets Borgerservice fredag aften sin rejsevejledning for Kina med en ændring af sikkerhedsniveauet.

Det skete som direkte konsekvens af virusudbruddet, der tog sit udspring kort før nytår i Wuhan, der er hovedbyen i Hubei-provinsen.

Borgerservice opfordrer danskere, der rejser til Hubei, til at være ekstra forsigtige, men fraråder ikke rejser til provinsen eller Kina generelt.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for rejsende, lyder opfordringen. De handler blandt andet om at vaske hænder hyppigt og undgå kontakt med dyr – både levende og døde. Virusset menes at stamme fra et dyremarked i Wuhan, hvor der blev solgt koala, krokodille og en række andre eksotiske dyr.

Der er endnu ikke konstateret tilfælde af virusset i Danmark. Og ifølge Sundhedsstyrelsen er der meget lille risiko for, at danskere, der har været i områder med 2019-nCoV, er blevet udsat for smitte.

Tomme gader i Beijing

I Kina forsøger myndighederne ivrigt at dæmme op for virussets udbredelse. Det har ført til restriktioner for transport i 11 byer med Suizhou som den senest tilføjede. Det betyder, at knap 33 millioner mennesker må klare sig uden offentlig transportmidler og ikke må forlade deres by uden en særlig god grund.

Også i Kinas hovedstad mærkes konsekvenserne af smittefrygten.

- Det påvirker os helt klart i Beijing, fordi byen er nærmest lukket ned. Vi kan se lige nu, at gaderne er helt tomme, fortæller Anders Ellemann Kristensen, der er direktør i Albatros Travel og befinder sig i hovedstaden, til TV 2.

Myndighederne i Beijing har nu aflyst en række festligheder i forbindelse med det kinesiske nytår.