Udland

Frygtet virus tvinger millioner til at ændre planer og aflyse nytår

Omkring 33 millioner mennesker bor i byer, der nu er i en form for karantæne.

I Beijing i Kina har myndighederne aflyst en række festligheder, der skulle have markeret det kinesiske nytår.

Det sker for at få kontrol med den nye type coronavirus, der de seneste uger har spredt sig til en række lande i verden. Det skriver blandt andre Deutsche Welle.

De kinesiske myndigheder har desuden besluttet at indføre restriktioner for udrejse i flere byer. Det betyder, at millioner af mennesker har måttet aflyse nytårsfesten eller ændre planer.

I Kina er 26 personer nu døde af den nye type virus. Samtidig er antallet af smittede personer i landet steget til 830. Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Langt størstedelen af smittetilfældene er fundet i millionbyen Wuhan, der ligger i hjertet af Kina. Udspringet af virussen er formentlig et marked i byen.

33 millioner mennesker i karantæne

Efter dødstallet er steget, har myndighederne i Kina besluttet at udvide antallet af byer, der så vidt muligt skal afskæres fra omverdenen.

I forsøget på at inddæmme virussen har i alt ti byer nu indført restriktioner på offentlig transport. Samtidig har folk fået besked på, at de kun må forlade byerne med særlig tilladelse.

Nyhedsbureauet AP skriver, at omkring 33 millioner mennesker bor i byer, der nu er i en form for karantæne.

Verdenssundhedsorganisationen WHO erkender, at virussen er alvorlig i Kina, men betragter endnu ikke udbruddet som en international sundhedskrise. Det oplyser organisationen efter hastemøder både onsdag og torsdag.

Virusset har spredt sig til blandt andet Thailand, Singapore, Japan, Vietnam og USA. Så langt væk som Finland er sundhedsmyndigheder har undersøgt to personer for at være smittet med coronavirus - prøverne var dog negative.

Udbruddet har efterladt den kinesiske hovedstad, Beijing, øde. Det fortæller Eric Messerschmidt, der er direktør for Dansk Kulturcenter i Beijing:

- Alle render rundt med masker. Folk sidder i deres egne biler med masker. Og der er næsten ingen, der tager rundt med offentlige transportmidler. Derudover er det helt dødt.

Hvad ved vi om virussen?

Der er tale om en muteret form for coronavirus, som under normale omstændigheder kun fører til forkølelse.

Den nye coronavirus, der har fået det foreløbige navn 2019-nCoV, er farlig, fordi den angriber de nedre luftveje, og det kan føre til lungebetændelse, som kan medføre døden.

Det var samme virus, som SARS udsprang fra i 2003, hvor i alt cirka 800 mennesker mistede livet.

WHO siger, at det har vist sig, at det nye virus smitter lettere fra menneske til menneske, end man først havde troet.

I sjældne tilfælde spredes coronavirussen fra pattedyr eller fugle til mennesker, og det er i disse tilfælde, at virussen bliver farlig.

Det er endnu uvist, hvor smitten stammer fra. Et nyt studie peger på, at smitten kan stamme fra flagermus, der er blevet spist af slanger, som så igen er blevet spist af mennesker.

Der er endnu ingen vaccine for virussen.