Derfor har vi ingen idé om, hvordan det første primærvalg ender

Når vælgerne i Iowa skal finde Trumps udfordrer blandt Demokraterne, sker det på ret alternativ vis. Nummer to kan pludselig blive nummer et.

I nat stemmer Demokraterne for første gang på den kandidat, de mener, der skal forsøge at slå præsident Donald Trump.

Det sker ved det første primærvalg i delstaten Iowa, som foregår på en ganske særlig måde, der kan give et - mildt sagt - uforudsigeligt resultat.

Amerikanerne kalder metoden for caucus, altså et vælgermøde, hvor valghandlingen bogstavelig talt er en politisk stoledans.

Her kan man ikke bare sætte sit kryds og så gå hjem. Et caucus kræver et helt andet engagement.

Vælgerne skal blive hængende til mødet hele aftenen, diskutere politik og opleve nogle kandidater blive stemt ud, før det hele er overstået flere timer senere.

Lyn-analyse

Iowa er den første store test, hvor det bliver muligt at skille fårene fra bukkene. Det er ved disse første valg, at tonen bliver sat for hele primærvalget, og kandidaterne kan etablere en fortælling i medierne om, hvordan de klarer sig. Det kan få indflydelse på, hvor vælgerne i andre stater sætter deres kryds ved valgene senere på foråret.

Et bemærkelsesværdigt udskillelsesløb

Helt konkret samles vælgerne mandag aften ved et valgsted – normalt er det i en idrætshal eller den lokale kirke.

Alle dem, der holder med kandidaten Bernie Sanders, skal så samle sig i en gruppe i ét hjørne.

Alle dem, der vil have Joe Biden som præsident, samler sig i et andet. Sådan fordeler folk sig på alle 12 af demokraternes kandidater.

Og nu begynder så det usædvanlige udskillelsesløb: En kandidat skal nemlig samle mindst 15 procent af vælgerne bag sig, før stemmerne er gyldige.

Lad os tage et tænkt eksempel.

I den lille by Rockwell City mødes 100 vælgere på den lokale skole. Borgerne spreder sig ud i grupper, alt efter hvilken kandidat de støtter.

Der kan også være en gruppe, som er ”tvivlere”, men som alligevel gerne vil være med til at finde kandidaten, der skal slå Trump.

Efter folk har fordelt sig, går officielle repræsentanter rundt i lokalet og tæller hoveder.

Det viser sig, at der hos Joe Bidens gruppe står 22 mennesker, Bernie Sanders har 21 fremmødte, mens 19 vil pege på Pete Buttigieg, 14 støtter Elizabeth Warren, og hos Amy Klobuchar står 12 vælgere.

I det tænkte eksempel her er der så 12 vælgere tilbage, der ikke helt ved, hvem de skal stemme på.

Godt mundtøj kan vende resultat på hovedet

Det er tydeligt, at Elizabeth Warren og Amy Klobuchar er i problemer, da de har under 15 procents støtte.

Lyn-analyse

Der sker et de facto stemmespild ved at føre primærvalg på denne måde. Det bliver vigtigt at se på, hvem vælgerne i disse stater har som deres andenprioritet, fordi de rykker rundt og lader sig overtale. Fordi vælgerne netop kan bevæge sig rundt ved et caucus, er det meget svært at forudsige det endelige valgresultat, hvorimod det er nemmere at stole på meningsmålingerne i almindelige primærvalg.

Og så handler det om at have mundtøjet i orden.

Måske kan Warrens talsmand overtale de 12 Klobuchar-støtter og fem af tvivlerne om at gå sammen, og i så fald er der pludselig 31 personer, der støtter Warren i Rockwell City.

Så er Warren pludselig nummer ét og vinder valgstedet.

Det kan dog også være, at nogle af de fremmødte beslutter sig for helt at gå hjem fra vælgermødet, hvis de ikke kan få deres vilje - eller måske støtter de en helt anden kandidat.

Det er også i orden for Joe Biden og Bernie Sanders' vælgergrupper at prøve at overtale endnu flere til at slutte sig til deres gruppe, så deres respektive kandidat kan få et stærkere resultat.

En helt tredje kan vinde

Mens Joe Bidens vælgere højst sandsynligt vil appellere til Amy Klobuchar, da hun er en midtersøgende kandidat, kan det tænkes, at Bernie Sanders' vælgere vil opfordre Elisabeth Warrens støtter til at tilslutte sig hans hold, da de begge befinder sig længere ude på venstrefløjen.

I det sidste tilfælde ville Bernie Sanders med sine 21 egne støtter og Warrens 14 støtter tilsammen have 35 støtter. Dermed ville Bernie pludselig være størst og vinde – selvom han i den første runde kun var nummer to efter Joe Biden.

Lyn-analyse

Historisk set er der meget få mennesker, som stemmer ved et caucus. I 2016 stemte 171.000 ved Demokraternes vælgermøder i Iowa, og det er altså i en stat med over tre millioner indbyggere. Det er derfor, at partiorganisationen på græsrodsniveau er så vigtigt ved denne slags valg, fordi ganske få mennesker kan skabe et stort resultat. Små forskydninger i valgdeltagelsen kan få enorme konsekvenser. Samlet set tæller de syv caucus-valg dog kun for fem procent af alle delegerede.

Vælgermødet er slut, når alle kandidater med under 15 procents vælgeropbakning er siet fra. Men matematikken er først begyndt.

Resultaterne fra de tusindvis af valgdistrikter lægges sammen til et samlet delstatsresultat.

Her kan Amy Klobuchar for eksempel sagtens ende på under 15 procent af stemmerne, selvom hun måske har vundet flere individuelle valgdistrikter, og dermed vinder hun ingen delegerede.

Disse stater holder vælgermøder

I alt syv stater afholder caucus-baserede vælgermøder under primærvalgene.

Udover Iowa drejer det sig om delstaterne Nevada og Wyoming samt de amerikanske territorier Samoa, Mariana, Guam og De Vestindiske Øer.

Intet er med andre ord afgjort, før aftenen er helt omme.

Første skridt på vejen

Ved primærvalget i Iowa fordeler kandidaterne i alt 41 delegerede mellem sig, som de så tager med videre i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat. I alt kæmpes der om 3979 delegeredes gunst ved primærvalgene i de forskellige stater.

Det næste primærvalg foregår på mere traditionel vis med et kryds på et stykke papir i staten New Hampshire.

Demokraterne forventes at skulle bruge de næste mange måneder på at finde kandidaten, der skal i direkte kamp mod Donald Trump til efteråret. Demokraternes kandidat bliver officielt valgt på partiets konvent i midten af juli.

Selve præsidentvalget er først 3. november i år – præcist ni måneder efter stoledansen i Iowa.