Udland

Dommedagsuret har aldrig været så tæt på midnat

Især truslen om brug af atomvåben og klimaforandringer har fået forskere til at rykke viseren tæt på midnat, der symboliserer dommedag.

Verden er nu 100 sekunder fra total udslettelse.

Sådan lød advarslen fra førende forskere og videnskabsfolk torsdag, da de satte det symbolske ur for, hvor tæt verden er på dommedag. Det skriver CNN.

Indstillingen for 2020 er det tætteste, kloden nogensinde har været på midnat.

- Klokken er 100 sekunder i midnat. Vi udtrykker nu, hvor tæt verden er på katastrofen i sekunder - ikke timer eller endda minutter, lød det i den forbindelse fra Rachel Bronson, præsident for Bulletin of the Atomic Scientists, der står bag det såkaldte Doomsday Clock.

- Vi står nu ansigt til ansigt med en sand nødsituation - en absolut uacceptabel situation, siger hun videre.

Det er primært truslen om brug af atomvåben og klimaforandringer, som har fået forskerne til at komme med det nye opråb.

Viserne er rykket 21 gange

Doomsday Clock blev etableret i kølvandet på Anden Verdenskrig i 1947. Dengang blev frygten om atomkrig mellem USA og Rusland betragtet som den største trussel mod menneskeheden.

Siden har videnskabsmændene mødtes én gang årligt for at drøfte, hvor tæt verden er på et atomragnarok. Viserne er rykket 21 gange.

Da uret var længst fra ragnarok, viste det 17 minutter i midnat. Det var i 1991, da den kommunistiske østblok var kollapset, og Den Kolde Krig var slut. De værste perioder var i 1953 og nu igen i 2020.

I 2007 blev også klimaforandringerne inddraget som et væsentligt element i forhold til verdens fremtid. Siden har Bulletins forskere og eksperter også inddraget teknologier som kunstig intelligens, genmanipulation og cybertrusler i beregningerne.

Cyberangreb og fake news

Selvom atomtruslen og klimaforandringer i dag betragtes som de største faktorer, anser forskerne cyberangreb og falske nyheder som elementer, der kan forværre situationen yderligere.

- Informationsmiljøet er blevet kompliceret, og det er i stigende grad svært at adskille fakta fra fiktion, og det har gjort andre trusler mere afgørende, lyder det fra Rachel Bronson.

I 2018 indstillede forskerne Doomsday Clock til 23.58, og truslen om Nordkoreas atomprogram og de fortsatte klimaforandringer fik forskerne til at fastholde tiden 120 sekunder fra midnat i 2019.

I mellemtiden steg atomtruslen fra både Nordkorea og Iran i løbet af 2019, og står det til Doomsday Clock, er vi rykket 20 sekunder nærmere verdens undergang i 2020.