Donald Trump

Demokraterne spiller højt spil og inddrager selv Biden i rigsretssagen

Demokraterne prøver at komme Donald Trumps forsvar i forkøbet ved selv at inddrage den tidligere vicepræsident Joe Biden, siger analytiker.

Dag to af rigsretssagen mod den amerikanske præsident, Donald Trump, tog en uventet drejning natten til fredag.

Under gennemgangen af det første anklagepunkt i sagen - Donald Trumps potentielle embedsmisbrug - valgte Demokraternes syv mand store hold af anklagere nemlig selv at inddrage to af Republikanernes mest eftertragtede vidner:

Demokraten Joe Biden og hans søn, Hunter.

Trump selv har anklaget Joe Biden for korruption og mener, at Hunter Biden har brugt sit efternavn til at få en højt betalt stilling i det ukrainske energikonsortium Burisma.

Det er der dog ingen beviser for, og det var netop det, som Demokraterne ønskede at gøre klart under nattens præsentation.

- Det er sund fornuft, at denne påstand mod Joe Biden er falsk, lød det fra anklager Sylvia Garcia i Senatet.

Forsøg på at komme Republikanere i forkøbet

Under de første dage af rigsretssagen har Demokraterne og Republikanerne skændtes offentligt om, hvilke vidner der skal føres i sagen.

Den opsigtsvækkende strategi med at nævne Biden er et forsøg fra Demokraterne på at komme Donald Trumps forsvar i forkøbet, lyder vurderingen fra TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Det er et forsøg fra Demokraterne på at tage vinden ud af sejlene på Republikanernes største modargument, som er: "Jamen hvad med Joe Biden?", siger han.

Sådan fungerer en rigsretssag

  • Kongressen i USA kan fjerne en præsident, hvis denne har begået "alvorlig kriminalitet". Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.
  • Rigsretssagen foregår i Senatet, hvor senatorerne fungerer som ’nævningeting’.  Medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere.
  • Når sagen er fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej.
  • To tredjedeles flertal – mindst 67 af Senatets 100 medlemmer - skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal afsættes.

Mens Demokraterne prøver at påvise, hvordan Trump angiveligt skulle have misbrugt sit embede ved at presse Ukraines præsident til at finde belastende materiale om Biden, forudsiger Mirco Reimer-Elster, at Republikanerne vil bruge rigsretssagen som mulighed for at efterprøve præsidentens beskyldninger mod Biden.

- Demokraterne prøver at synliggøre, at hele sagen om Biden er noget fis, men det bliver kardinalpunktet i Trumps forsvar, siger han.

- Døren står åben nu

Det tog da heller ikke Republikanerne i Kongressen lang tid at gribe den bold, som Demokraterne har spillet ud.

Jay Sekulow, en af Trumps forsvarsadvokater i rigsretssagen, mener, at Demokaterne har begået en fejl, og at det nu er oplagt, at Joe og Hunter bliver indkaldt som vidner.

- De har åbnet døren nu, siger han ifølge New York Times.

- Nu er det gjort relevant.

Også den republikanske senator fra Missouri, Josh Hawley, mener, der nu ikke er anden udvej end at høre fra Joe Biden selv, hvis Senatet beslutter sig for at indkalde vidner:

Et selvmål?

Skyder Demokraterne så sig selv i foden ved selv at bringe Biden op? Det kan man både svare ja og nej til, mener Mirco Reimer-Elster.

- De ved jo godt, at Biden bliver en central del af Trumps forsvar. Hvis ikke de selv havde bragt ham op, ville Republikanerne spørge "hvad prøver I at skjule?", mens Republikanerne nu bruger det til at sige, at Biden er et naturligt vidne i sagen.

Fredag aften dansk tid forventes Demokraterne at afslutte deres indledende bemærkninger i sagen. Her vil anklagerne redegøre for punkt to i anklageskriftet, som omhandler Donald Trumps hindring af Kongressens efterforskning.

Derefter er det præsidentens forsvarsadvokaters tur til at redegøre for deres syn på sagen.

Vil du følge rigsretssagen live? TV 2 PLAY sender hver dag fra klokken 19 og hele aftenen og natten rigsretssagen i sin fulde længde. Kommentatorerne David Trads og Mads Fuglede er med og giver deres vurdering af sagen mod Trump.