Udland

Wuhan har 11 millioner indbyggere, men ny virus har gjort den til en spøgelsesby, fortæller øjenvidne

Smitsom virus har spredt sig til mindst syv lande. Flere lande screener flypassagerer for at forhindre spredning af sygdommen.

I bestræbelserne på at bekæmpe en ny, smitsom coronavirus har den kinesiske regering valgt at isolere byen Wuhan i den centrale del af Kina. En by med 11 millioner indbyggere.

Beslutningen har skabt frygt i lokalbefolkningen, og gader, der normalt er fyldt med mennesker, ligger nærmest tomme hen.

Det fortæller Johan Björnfot til TV 2. Han kommer fra Sverige, men bor i Wuhan, hvor han er ishockeytræner.

- Der er nærmest en form for panikfølelse. Det virker som en spøgelsesby. I går var jeg ude og købe vand, og jeg så kun nogle hundrede mennesker. Normalt er der tusindvis på gaden.

Den smitsomme sygdom udspringer fra Markedet Huanan Seafood Market i Wuhan.

Udover Wuhan har de kinesiske myndigheder lukket den største togstation i byen Ezhou samt lukket for offentlig transport, biografer, internetcaféer og den centrale marked i byen Huanggang ved Wuhan, skriver Ritzau.

Svenske Johan Björnfot bor i den kinesiske millionby Wuhan, der ifølge ham er blevet til en spøgelsesby. Video: Sebastian Goos

Derudover har virusset spredt sig til Saudi-Arabien, Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan, Vietnam og USA.

Samtidig er flere lande begyndt at screene passagerer fra Wuhan. Det gælder blandt andet i USA, Australien, Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, skriver Ritzau.

Supermarkederne er tomme

Følelsen af panik har fået mange i Wuhan til at søge tryghed i at forberede sig på det værste. Også Johan Björnfot, der har planlagt at købe store mængder mad, så han har noget at spise i lang tid.

Johan Björnfot er ikke den eneste med de tanker, hvorfor Wuhans supermarkeder er blevet ryddet for mad. Byens indbyggere ved nemlig ikke, hvornår de kan se frem til, at blokaden mod ind- og udrejse fra byen ophæves, siger Johan Björnfot, som udover at købe mad ind også tager andre forbehold.

- Jeg prøver at følge med i nyhederne, ligesom jeg har beskyttelse for munden. Så bruger jeg hånddesinfektion og forsøger at holde mig væk fra forkølede mennesker. Generelt prøver jeg at undgå folkemængder.

Ingen af hans nærmeste i Wuhan er blevet smittet med virussen, men derfor er den stadig kommet tæt på livet. For lige nu afventer hans arbejdsplads svar på, hvorvidt en af deres kolleger er smittet, fortæller han.

Og så har hans ishockeyhold måtte aflyse både træning og et stævne.

- Vi har lukket helt ned for træning i dag. Det var planen, at vi skulle rejse til en turnering i Thailand om ti dage, men det bliver ikke til noget.

Kina sprøjter byen med fly

Selvom de kinesiske myndigheder endnu ikke kan sige, hvornår blokaden bliver hævet, mener Johan Björnfot, at de er gode til at holde indbyggerne opdateret.

- Jeg stoler på de opfordringer, vi får fra myndighederne. Siden første dag har de givet os en masse information. De har sagt, at vi ikke skal gå ud i aften mellem 17-21, da de skal smide ”antiviralt materiale” udover byen fra fly.

Ikke alle indbyggere er lige så tilfredse som Johan Björnfot. Ifølge CNN forsøger mange mennesker at flygte fra Wuhan, hvilket har medført stor vrede på de sociale medier.

Ifølge Johan Björnfot er det tydeligt at mærke, at situationen er eskaleret meget på blot to dage.

- Alle begynder at gå med mundbeskyttelse på gaderne. Indkøbscentrene er tomme. Det er tydeligt, at folk undgår hinanden, siger han og fortsætter:

- Wuhan har 11 millioner indbyggere, og minder egentlig lidt om Stockholm. Det er en stor og flot by, med mindre søer rundt omkring. Det, der sker for byen lige nu, er tragisk.