Coronavirus

WHO: Virus i Kina er endnu ikke 'en international sundhedskrise'

Den internationale sundhedsorganisation mener ikke, at det begrænsede antal syge udenfor Kina beretter til en international alarm - endnu.

Torsdag mødtes verdenssundhedsorganisationen WHO til møde for anden dag i træk for at diskutere, hvordan man skal forholde sig til den nye virussygdom, der spreder sig fra den kinesiske millionby Wuhan.

Konklusionen på dagens lange møde er, at selv om der nu er registret 18 dødsfald i forbindelse med den nye virus, så er der endnu ikke behov for at slå international alarm og erklære "en international sundhedskrise".

- Det er ikke tiden ikke moden til endnu, siger Didier Houssin fra WHO med henvisning til, at der endnu kun er fundet forholdsvist få tilfælde udenfor Kina.

Og at Kina allerede har taget seriøse forholdsregler for at begrænse sygdommens spredning fra Wuhan til resten af Kina og videre til udlandet.

Didier Houssin er formand for den komite, som skulle afgøre, om der skulle erklæres en international krise. Og han fortæller på dagens pressemøde, at komiteen var delt i to næsten lige store dele. Men at der altså var et lille flertal for det synspunkt, at det var for tidligt.

Netop i dag er det blevet oplyst, at sygdommen for første gang har kostet et menneskeliv udenfor Hubei-provinsen omkring Wuhan. Det seneste offer er død i det nordlige Kina.

De fleste døde var over 60 år gamle og led i forvejen af dårligt helbred, oplyser WHO.

- Man skal ikke tage fejl af, at der bestemt er tale om en krise i Kina, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør i WHO.

Wuhan lukket af

De kinesiske myndigheder har reageret ved at lukke Wuhan, der er Kina syvendestørste by med 11 millioner indbyggere af, så fly og togs adgang til byen er afbrudt.

Den nye sygdom er en corona-virus i familie med SARS, der spredte sig fra Kina under lignende betingelser i 2002. Ligesom SARS menes den nye virus at have spredt sig fra dyr til mennesker – tilsyneladende på et stort fiskemarked i Wuhan, hvor det første tilfælde blev konstateret lige før nytår.

Den nye virus, der har fået det foreløbige navn 2019-nCoV (det står for 2019-ny-Corona-Virus) giver de smittede hoste, feber, symptomer på lungebetændelse og gør det i nogle tilfælde svært for patienten at trække vejret.

Smitter lettere end ventet

WHO siger, at det har vist sig, at det nye virus smitter lettere fra menneske til menneske end man først havde troet.

Først mente de kinesiske myndigheder, at sygdommen kun spredte sig fra dyr til mennesker, og at den ikke kunne sprede sig fra menneske til menneske.

Det viste sig at være forkert.

- Og nu ser vi anden og tredje generations spredning, siger David Heymann, der er formand for den WHO-komite, der indsamler information om 2019-nCoV.

Det betyder, at en person, der er smittet af et dyr på markedet i Wuhan, har smittet et andet menneske (anden generation), der så igen har givet smitten videre til et tredje menneske (tredje generation).

Ifølge David Heymann er det tilsyneladende nok, at en smittet person nyser eller hoster et andet menneske i ansigtet.

Til gengæld er der endnu intet der tyder på, at smitten kan sprede sig gennem luften til personer længere væk fra den smittede – sådan som det eksempelvis kan ske med influenza.