Ny virus stammer fra kinesisk marked - her kan du købe koalakød, kameler og krokodiller

Huanan Market i Wuhan sælger eksotiske dyr fra hele verden, både levende og døde. Og det er opskriften på coronavirus, ifølge overlæge.

Huanan Seafood Market i Wuhan, Kina, er epicentret for et stort udbrud af coronavirus, der har spredt sig fra Kina til mindst seks lande - Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan, Vietnam og USA.

På Huanan Seafood Market kunne kunder købe en lang række eksotiske dyr og kødudskæringer, som krokodilleanus, koala og tusindben, viser en prisoversigt fra markedet. Af oversigten fremgår det også, at mange af dyrene er levende - og at man kan betale med sin smartphone.

Her kan du se de dyr, der optræder på listen:

Twitter-brugeren @bitex2047 har delt en liste med priserne fra markedet.

På markedet har det også været muligt at købe maskepalmeruller, der er en type desmerdyr, som er populær i Kina. Netop desmerdyret fik for flere år tilbage skylden for en stor del af SARS-epidemien.

Det samme gælder kameler og dromedarer, der fik skylden for at sprede MERS i Saudi-Arabien, hvor sygdommen først blev opdaget. MERS er en forkortelse for 'Middle East Respiratory Syndrome'.

Både SARS og MERS er en type coronavirus, der ifølge overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut minder meget om den nye coronavirus.

Perfekt sted for coronavirus

Det store marked i Wuhan, der er blevet midlertidigt lukket, er det perfekte sted at trives for en virus.

For på Sydkinas markeder er dyrene levende, indtil de skal sælges. Samtidig bliver der solgt en masse eksotiske dyr på markederne, hvilket giver coronavirus god mulighed for at skifte vært, forklarer Anders Fomsgaard.

Og coronavirus trives, når mennesker blander sig med dyr og er i tæt kontakt.

- Årsagen til disse gentagne udbrud er disse markeder, siger han.

Hopper fra dyr til menneske

Fomsgaard frygter, at den nuværende smitte af den dødelige coronavirus fra Wuhan kan resultere i en sygdomsepidemi på niveau med SARS og MERS.

- Der er lidt flashback til SARS- og MERS-coronavirus. Ligesom dem, kan denne virus hoppe fra dyr til mennesker og også forskellige dyrearter imellem, siger han.

Under SARS-epidemien døde omkring 770 mennesker, mens MERS spredte sig over 21 lande på tre uger og dræbte mere end 600 mennesker.

Sygdommen kommer på et ubelejligt tidspunkt, da det lige nu er kinesisk månenytår, hvor kineserne efter traditionen tager ud og rejser.

- Jo flere mennesker vi bliver, jo tættere kontakt vi har med hinanden og dyr, jo flere bliver syge. Men lige nu har den ikke smittet rigtigt ude i samfundet, siger Anders Fomsgaard.