Coronavirus

WHO indkalder til nyt hastemøde - Sundhedsstyrelsen klar med isolationscentre i Danmark

Eksperter arbejder stadig på at kortlægge omfanget af virusset, som har spredt sig fra den kinesiske by Wuhan.

WHO er endnu ikke i stand til at erklære en international sundhedskrise i forbindelse med spredningen af det nye corona-virus, 2019-nCoV, der indtil videre har kostet 17 mennesker livet.

I Danmark mener Sundhedsstyrelsen ikke, at virusset er en reeal risiko endnu. Men styrelsen er klar, hvis der kommer et smittetilfælde på dansk grund.

- Vi har laboratorieberedskab og isolationscentre klar, hvis det skulle blive nødvendigt, hvilket vi ikke tror, det bliver, siger direktør Søren Brostrøm.

Brug for at overveje beviser

Den nyfundne virus, der dukkede op i Kina 31. januar, var emnet for et hasteindkaldt møde i WHO onsdag, hvor 16 eksperter var samlet for at vurdere truslen.

Men verdenssundhedsorganisationen nåede ikke frem til en konklusion, og man har derfor besluttet sig for at genoptage arbejdet igen torsdag, hvor det endeligt skal besluttes, om der skal erklæres en international krise.

Der er brug for flere informationer, lyder forklaringen på, at WHO har brug for et nyt møde.

- Beslutningen om at erklære en international krise er en, jeg tager ekstremt seriøst, og en beslutning, jeg kun vil træffe efter en grundig overvejelse af beviserne, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør i WHO.

Befolkningen i Wuhan skal blive

For nuværende er borgere i den kinesiske by Wuhan, hvor virussen først blev opdaget, af myndighederne blevet bedt om ikke at forlade byen, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende.

- Vores team samarbejder med eksperter i Kina for at kortlægge og efterforske udbruddet, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er formand for WHOs komité.

Desuden lukker byen for offentlig transport torsdag formiddag. Udgående tog og fly fra byen bliver der ligeledes lukket for, og folk opfordres til at holde sig væk

Indtil videre er 17 personer døde af virusset, der i relativt få tilfælde har spredt sig til Thailand, Japan, Taiwan, Sydkorea og USA.

I alt er mindst 470 personer blevet smittet. Langt størstedelen af smittetilfældene er fundet i Wuhan, der har omkring 11 millioner indbyggere og ligger i hjertet af Kina.

Torsdagens møde forventes at begynde "så tidligt som muligt", lyder det fra WHO.