Donald Trump

Rigsretssag begyndte godt for Trump, men der er ridser i lakken

Donald Trumps stabschef og hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver slipper for at vidne i rigsretssag.

Demokraternes forsøg på at få indflydelse på rigsretsprocessen imod Trump led på førstedagen det ene nederlag efter det andet.

I tre separate forslag om udlevering af e-mails og andre dokumenter fra Det Hvide Hus stemte Senatet imod med stemmerne 53 mod 47. Samtlige 53 republikanere i det 100 mand store senat fulgte dermed partilinjen.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver udfaldet af nattens afstemninger som "et tidligt tegn på, at sagen vil fortsætte i en retning, der er fordelagtig for Trump".

Men der var også ridser i lakken for Trump og Republikanerne, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

- Når flertalsleder Mitch McConnell skriver ind i sin køreplan, at de to parter – Demokraterne og Republikanerne - skal have tre dage i stedet for to til at fremlægge deres argumenter, så sker det efter internt pres i partiet. Der er moderate republikanere, der mener, at partiledelsen har været for rundhåndet i forhold til at gå Trumps ærinde.

Stram køreplan

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, har gjort det klart, at han ønsker en stram køreplan for sagen og har fremlagt en proces uden nye vidner eller dokumenter.

Det har fået den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, til at sige, at Mitch McConnell - i ledtog med præsidenten - er i gang med at dække over en forbryderisk handling.

Ved nattens afstemning afviste Senatet Demokraternes anmodning om, at budgetdirektøren i Det Hvide Hus, fungerende stabschef Mick Mulvaney, kan vidne i rigsretssagen mod Trump.

Demokraterne har krævet, at Mick Mulvaney skal vidne om sit kendskab til, om Trump i strid med loven og som afpresning tilbageholdt 400 millioner dollar, som Kongressen havde bevilget til Ukraine.

John Bolton, tidligere national sikkerhedsrådgiver for Trump, vil i første omgang heller ikke blive indkaldt som vidne. Den anmodning fra Demokraterne blev også nedstemt onsdag morgen.

Romney: - Vigtigt med vidner

Inden afstemningen lød det ellers fra den tidligere republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, at det er vigtigt at få indkaldt John Bolton og andre relevante vidner i sagen.

- Det illustrerer den balancegang, som de moderate republikanere prøver at gå. På den ene side ønsker de ikke, at det her bliver en skueproces, hvor Trump på forhånd er frifundet. Omvendt går Romney alligevel med partilinjen og stemmer for, at Bolton ikke skal vidne her og nu, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

John Bolton, tidligere national sikkerhedsrådgiver for Trump, vil ikke i første omgang blive indkaldt som vidne. Video: David Buch

John Bolton, der forlod stillingen som sikkerhedsrådgiver for Trump i september sidste år, har tidligere sagt, at han var villig til at stille op som vidne i rigsretssagen.

Rigsretssagen handler blandt andet om, hvorvidt den amerikanske præsident Trump har forsøgt at presse Ukraines præsident til at skaffe belastende oplysninger om hans politiske modstander Joe Biden og dennes søn.

Donald Trump er anklaget for magtmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

Vil du følge rigsretssagen live? TV 2 PLAY sender hver dag fra klokken 19 og hele aftenen og natten rigsretssagen i sin fulde længde. Kommentatorerne David Trads og Mads Fuglede er med og giver deres vurdering af sagen mod Trump.