Udland

Prins Charles langer ud efter verdenseliten: - Vi skal gøre noget, hvis ikke kloden skal brænde op

Den britiske tronfølger advarer den finansielle elite mod, at kloden bevæger sig mod en økologisk katastrofe.

Verden har brug for et helt nyt perspektiv, hvis menneskeheden skal gøre sig håb om at afværge en eskalerende klimakrise.

Det var den korte version af det budskab, Englands Prins Charles tirsdag leverede på det økonomiske topmøde i Davos.

- Vi kan ikke fortsætte på denne måde, hvor man måned efter måned ser endnu en temperaturrekord blive slået. Hvis vi lader hånt om det for længe, og det har vi gjort, vil problemerne bare vokse og gøre det hele endnu sværere, siger den 71-årige tronfølger.

Roser Thunberg uforbeholdent

Prins Charles er kommet til Schweiz for at overvære det økonomiske topmøde World Economic Forum. Og han benyttede også lejligheden til at hilse på den svenske miljøforkæmper Greta Thunberg, som han roste uforbeholdent.

- Hun er bemærkelsesværdig og repræsenterer en af de væsentligste grunde til, at jeg igennem så mange år har forsøgt at gøre en indsats på det her område. Det har bekymret mig meget, at vi som menneskehed kan vente for længe og til sidst ramme en mur og en katastrofe, før vi tager affære, siger prinsen.

Den klare, politisk tonede tale er hverken nyt eller ukendt terræn for Prins Charles, fortæller TV 2s internationale korrespondent Ulla Terkelsen.

- Prins Charles slog allerede først i 1970'erne til lyd for, at man skulle dyrke sine egne grøntsager, i højere grad være selvforsynende og passe på miljøet. Det blev han også latterliggjort for dengang, men man kan godt sige, at han var en slags first mover, siger Ulla Terkelsen.

Miljøet rykket op på den royale dagsorden

Siden har Prins Charles også markeret sig i et emne som arkitektur. Ofte med et standpunkt om, at det moderne byggeri er gyseligt, og at meget var bedre i gamle dage.

De senere år er det dog miljøet, der har stået højest på den royale dagsorden, selv om Prins Charles ikke har skåret samme skarpe profil som andre medlemmer af den kongelige familie. På godt og ondt efter et halvår, hvor Prins Andrews forbindelser til den pædofilisigtede finansmand Jeffrey Epstein og hvor Harry og Meghans tilbagetog har skabt store og tyngende overskrifter.

Netop derfor kan der også være et strategisk motiv i, at prinsen viser sig på en mere politiserende scene. Det britiske kongehus har brug for mere positivt ladet medieopmærksomhed.

- Det er godt for institutionen, at Prins Charles gør det her nu. Den kongelige familie har både haft en pinagtig sag med Prins Andrew og senest har Harry og Meghans afsked med det britiske kongehuset tegnet billedet. Her kommer Prins Charles altså så med en vigtig sag, der både er moderne og højaktuel, siger Ulla Terkelsen.

Prins Charles var i Davos for at lancere sit projekt "Bæredygtige Markedsinitiativer", som ifølge planen skal "samle ledende skikkelser for hurtigst at skabe omstillinger til bæredygtighed og en grønnere, global økonomi".