Udland

Heathrow vil begrænse spredning af ny virus med særligt område

Københavns Lufthavn har ikke indført særlige foranstaltninger i forhold til virussen.

Heathrow Lufthavn i Storbritannien opretter nu et særligt ankomstområde til passagerer, som lander fra den kinesiske by Wuhan, hvor flere personer er blevet smittet med en ny type coronavirus.

Vi ønsker selvfølgelig at være på forkant med situationen, så vi overvåger udviklingen meget nøje

Storbritanniens transportminister, Grant Shapps

Udenfor Kinas grænser er syv personer ramt af virussen, og nu tager de britiske myndigheder sine forholdsregler og forhøjer alarmberedskabet fra "meget lavt" til "lavt".

- Vi ønsker selvfølgelig at være på forkant med situationen, så vi overvåger udviklingen meget nøje, siger Storbritanniens transportminister, Grant Shapps til The Guardian.

Københavns Lufthavn har indtil videre ikke indført særlige foranstaltninger i forhold til den nye virus.

- Når der er virusudbrud, følger Københavns Lufthavn anvisninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og hvis vurderingen her er, at der skal ske screening af passagerer eller andre foranstaltninger, gør vi det i samarbejde med myndighederne og flyselskaberne, siger pressechef for Københavns Lufthavn, Kenni Leth, til TV 2.

Den nyopståede virus har nu kostet 17 personer livet og smittet mindst 509 mennesker. Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission.

Har spredt sig til USA

Den nye virus, der først blev konstateret i Kina, er tirsdag kommet til USA. Det betyder, at den har spredt sig til i alt fem lande. Også i Thailand, Japan og Sydkorea har der været tilfælde.

Kinesiske sundhedsmyndigheder har oplyst, at virussen kan smitte mellem mennesker, og at der er risiko for, at den muterer.

I Kina bliver lufthavne og indkøbscentre desinficeret som et af flere tiltag for at inddæmme virussen.

Wuhans borgmester opfordrer indbyggerne til ikke at forlade byen og besøgende til at holde sig væk. Der bor omkring 11 millioner mennesker i Wuhan.

En række begivenheder i anledning af det kinesiske nytår er også aflyst i byen. Et populært tempel, som i 2019 tiltrak 700.000 turister, er desuden lukket, skriver nyhedsbureauet AFP.

Thailand screener passagerer

I Thailand er en 73-årig kvinde diagnosticeret med virussen. Hun rejste for nylig til Wuhan og begyndte at få feber efter hjemkomsten til Thailand.

Kvinden er nu i karantæne på et hospital udenfor Bangkok, oplyser Thailands sundhedsminister onsdag.

- Vi kan kontrollere situationen. Der har ikke været tilfælde af overførsel af smitte mellem personer i Thailand, fordi vi spotter patienter, så snart de ankommer, siger sundhedsminister Anutin Charnviraku.

I flere lufthavne i Thailand er screeningen af passagerer, som ankommer fra Kina, skærpet.

Forhøjet kropstemperatur, åndedrætsbesvær og hoste er blandt de symptomer, der bliver holdt øje med.

Hvad ved vi om virussen?

Det er en nyopdaget virus, der har fået navnet 2019-nCoV. Der er tale om en såkaldt coronavirus, der giver luftvejsinfektioner, som kan føre til lungebetændelse.

Der findes mange grupper af coronavirus, hvor de fleste er ufarlige og er almindelige årsager til forkølelse.

Det var en særlig variant af coronavirus, der gav anledning til SARS-epidemien i 2003, hvor 813 mennesker mistede livet i Kina og i en stribe af andre lande.

Tyra Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, forklarer, at meget tyder på, den nye virus kun er givet videre til personer, der har haft tæt kontakt med en smittet person.

- Vi er parate, hvis der skulle komme en rejsende med virussen. Sundhedsmyndighederne følger situationen tæt. Vi har en test på instituttet, så vi hurtigt vil kunne slå fast, om der er tale om den pågældende virus, siger Tyra Krause.