Lippert

Han var bange for historien ville gentage sig, siger prins Harrys ven til TV 2

Et anstrengt forhold til pressen har ført til bruddet med det britiske kongehus. Men mediepresset følger med jobbet, siger Ulla Terkelsen.

- Deres beslutning kom ikke som en overraskelse for mig. Harry har altid prioriteret kærligheden højest.

Sådan siger prins Harrys personlige ven Dean Stott til TV 2 i kølvandet på en turbulent uge i det britiske kongehus, hvor det er blevet besluttet, at prins Harry og hertuginde Meghan ikke længere vil benytte sig af deres royale titler eller modtage apanage.

For 12 år siden lærte Dean Stott prins Harry indgående at kende, da de sammen trænede i det britiske militær. Harry var adelig, Dean var borgerlig, men det var ligegyldigt i hærens nådesløse hakkeorden.

- I militæret betød hans titel ingenting - her var han "kaptajn Wales". Der var et klart hierarki, og han var aldrig den mest priviligerede. Det var ligegyldigt, at han var prins. De rammer gjorde ham tryg, husker Dean Stott.

En tynget prins

Siden har de to holdt kontakten ved lige, og Dean Stott fortæller til TV 2, at han også har været i kontakt med prinsen henover julen, kort før parret annoncerede deres beslutning om at træde tilbage som fremtrædende medlemmer af kongefamilien.

Selvom de ikke diskuterede bruddet med dronning Elizabeth og resten af institutionen direkte, kunne Dean Stott godt mærke, at prins Harry var tynget af, hvordan især den britiske presse har behandlet hans hustru gennem årene.

- Han har været bange for, at historien ville gentage sig, siger Dean Stott med hentydning til, da prinsen mistede sin mor, prinsesse Diana, i en trafikulykke i 1997.

Det er Meghan for særlig til at skulle lide samme skæbne, understreger Dean Stott over for TV 2.

Den tidligere elitesoldat har set prins Harry gå ud med flere forskellige kvinder i løbet af det årti, de har kendt hinanden. Men ingen har gjort større indtryk på prinsen end hertuginde Meghan.

Dean Stott deltog sammen med sin hustru Alana i prins Harry og Meghan Markles bryllup i 2018.

- Hun har tilmed vist ham, at han godt kan leve et andet liv, end det kongehuset har skitseret for ham, siger han.

Dean Stott deltog i parrets bryllup i maj 2018, og han fortæller, hvordan prins Harry - men især hertuginde Meghan - har oplevet at blive forfulgt af medierne i højere og højere grad siden.

Ulla Terkelsen: Kongehuset er også til for medierne

At parret har har haft et mildest talt anstrengt forhold til pressen, er ikke nyt. I oktober 2019 lagde de sag an mod en række britiske tabloidaviser, og så sent som tirsdag i denne uge truede parrets advokater med at sagsøge en række paparazzifotografer, som har fulgt efter dem til deres nye hjem i Vancouver.

Ulla Terkelsen, som er mangeårig korrespondent for TV 2 og tidligere nyhedschef på kanalen, forklarer i magasinet 'Lippert' onsdag, at det er umuligt at forestille sig et kongehus, som ikke bliver fotograferet.

- Disse mennesker er nødt til at acceptere det, fordi de bliver finansieret af skatteborgerne. De kan ikke være hemmelige mennesker, de skal være til at se på. De skal stille sig op på balkonen, de skal gå på den røde løber. Hvis ikke de gør det, har de - eller institutionen - ingen mening, siger Ulla Terkelsen.

- Vi er deres betingelse for, at de er her, tilføjer hun.

Prins Harry friede til den tidligere amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2017, efter de havde kendt hinanden i knap halvandet år. Et år efter parrets bryllup kom deres søn, Archie, til verden.

Se hele udsendelsen om Harry, Meghan og krisen i det britiske kongehus på TV 2 PLAY.