Dødstal stiger - myndigheder frygter mutation af dødelig virus
WHO har onsdag indkaldt til hastemøde for at diskutere virussen.
Den nyopståede virus fra Wuhan i Kina har nu kostet ni personer livet og smittet mindst 440.
Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder på et pressemøde ifølge Reuters og CNN.
Li Bin fra Den Nationale Sundhedskommission oplyste ved samme lejlighed, at det er muligt, at virussen muterer og spreder sig yderligere.
- Selvom virussens rute endnu ikke er fuldt ud fastlagt, er der en mulighed for virusmutation og en risiko for yderligere spredning af epidemien, sagde Li Bin ifølge BBC.
Myndighederne kunne ikke sige, hvilke mutationer de frygter, lød det.
Også smittede udenfor Kina
De døde og smittede fordeler sig over 13 provinser i Kina. De seneste tre dødsfald har alle fundet sted i Hubei-provinsen, hvor udbruddet startede.
Ifølge Reuters fortalte Li Bing, at 2197 personer har været isoleret som følge af kontakt med smittede.
Udenfor Kinas grænser er syv personer blevet ramt af virussen. Senest en amerikansk mand i Washington. De resterende seks fordeler sig i Taiwan, Sydkorea, Japan og tre i Thailand. I Australien bliver en mand desuden holdt i isolation i sit hjem grundet mistanke om smitte.
Risiko for spredning
Udbruddet startede på et marked med dyr i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første udbrud blev noteret 31. december 2019.
Siden har flere andre storbyer oplevet tilfælde – heriblandt Shanghai, spillebyen Macau ved Hongkong og Beijing.
Li Bing oplyste på pressemødet, at myndighederne i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger, har strammet reglerne for markeder med vilde dyr og mad.
I et forsøg på at bremse udbruddet bliver lufthavne, indkøbscentre og togstationer desinficeret, og myndighederne benytter sig af termometre og kropsscannere, oplyser CNN. Det gør de blandt andet, fordi kineserne i denne uge fejrer kinesisk nytår, og millioner af mennesker forventes at rejse på tværs af landet:
- Under nytåret, når befolkningen rejser meget mere, øges risikoen for spredning af epidemien og vanskeligheden ved at forebygge og kontrollere, sagde Li Bing fra Den Nationale Sundhedskommission.
Li Bing fortalte på pressemødet, at der er bevis for, at virussen spreder sig fra menneske til menneske.
Hvad ved vi om virussen?
Virussen er ny, og den har fået det meget lidt mundrette navn 2019-nCoV.
Ifølge Statens Serum Institut er der tale om en såkaldt coronavirus, der giver luftvejsinfektioner, som i sidste ende kan føre til lungebetændelse. Kendskabet til den nye virus er begrænset, og der findes endnu ingen vaccine mod den.
Ifølge myndighederne findes der mange grupper af coronavirus. De fleste er ufarlige og er en almindelig årsag til forkølelse.
Det var imidlertid en særlig variant af coronavirus, der gav anledning til SARS-epidemien i 2003, hvor 650 mennesker mistede livet i Kina og Hongkong.
Statens Serum Institut ser dog endnu ikke nogen grund til at tro, at virussen er ligeså alvorlig som SARS, da dødeligheden indtil videre er lavere.
Tyra Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, forklarer, at meget tyder på, den nye virus kun er givet videre til personer, der har haft tæt kontakt med en smittet person.
- Vi er parate, hvis der skulle komme en rejsende med virussen. Sundhedsmyndighederne følger situationen tæt. Vi har en test på instituttet, så vi hurtigt vil kunne slå fast, om der er tale om den pågældende virus, siger Tyra Krause.
Generelt mener hun ikke, at der endnu er grund til bekymring for smitte, og hvis den kommer til Europa, er Danmark nok ikke det første land, der bliver ramt.
Men rejser man til Kina og især Wuhan, skal man holde sig fra markeder med levende dyr. Hvis man har rejst i Wuhan og oplever feber, hoste eller åndenød, bør man straks søge læge, lyder rådet.
Indkaldt til hastemøde
Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til hastemøde onsdag på grund af udbruddet.
WHO oplyser, at man på mødet vil drøfte, om den nye virus udgør en international sundhedskrise.
Hvis udbruddet bliver stemplet som en sundhedskrise, kan WHO pålægge de involverede lande en række restriktioner for at begrænse smitten. WHO kan eksempelvis stille krav til, at Kina skal screene personer for sygdomme før udrejse.