Udland

Kinesere har overtaget italiensk tøjbranche: - Det er det vilde vesten

TV 2 var med, da de italienske myndigheder slog til mod ulovlige forhold i kinesiske fabrikshaller i Toscana.

Kinesere har overtaget store dele af tøj- og tekstilproduktionen i området omkring byen Prato, lidt udenfor Firenze.

Mange af virksomhederne ansætter illegale immigranter, undlader at overholde love og regler samt glemmer at sørge for medarbejdernes sikkerhed.

- Det er "det vilde vesten", vi føler os magtesløse, siger Piero Tony, en tidligere lokal politichef.

Prato er en gammel toscansk by, som i hundreder af år har fremstillet uld, silke og fine tekstiler til det meste af verden. Byen har stolte traditioner og var indtil for nylig garanti for høj kvalitet af luksusmaterialer til blandt andet modeproduktion. Italiens ypperste tekstilvugge.

Men med ankomsten af en stor gruppe indvandrere fra særligt Kina har de oprindelige italienske virksomheder og systuer fået hård konkurrence.

I modsætning til italienerne er kineserne indstillede på at arbejde de fleste af døgnets timer, og de går ikke af vejen for både at sove, spise og leve i deres ofte ulovlige fabrikker.

De første kinesere kom til området i begyndelsen af 90’erne for at arbejde i tekstilindustrien, og hurtigt tjente de penge nok til at købe deres egne små stuer og væverier. I dag har Prato omkring 200.000 indbyggere, og det skønnes, at op mod en fjerdedel er kinesere.

'Forhold vi ikke ville byde husdyr'

Politiet kæmper med at holde styr på immigranternes aktiviteter, for mange af dem har opholdstilladelser, men det kniber de fleste steder med at overholde reglerne.

Kineserne sælger deres varer langt billigere end italienerne, da de ifølge myndighederne tit undlader at respektere overenskomster, arbejdstider, brandsikring og arbejdsforhold. Og så lukker de fleste af firmaerne efter to-tre år for at starte forfra med nye indehavere, der kan nyde godt af iværksætterfordele. Dette gælder de registrerede virksomheder, som også udgør en pæn del af det samlede antal.

- Problemet er, at disse mennesker kommer fra et land, hvor de lever under forhold, som vi ikke engang ville byde vores husdyr, siger vicepolitichef Stefania Pierazzi.

Razzia afslørede store problemer

Antallet af kinesiske virksomheder vokser, og der skulle nu officielt være omkring 6000 i Prato-området, men det rigtige tal er formentlig langt højere.

Der kommer stadig illegale kinesere til Italien, oftest på falske papirer eller på turistvisa. Så bliver de i landet og lader sig hyre i industrien, hvor de for eksempel sidder og syr kjoler eller skjorter fra tidlig morgen til sen aften, spiser en portion kinesisk takeaway-mad, lægger sig til at sove på en briks eller en sovesofa og starter forfra næste morgen.

Kineserne producerer kolossale mængder af stangtøj "Made in Italy", men som ofte er produceret af importerede, kinesiske discountstoffer og altså fremstillet ved hjælp af underbetalt, ofte illegal, arbejdskraft.

TV 2 var for nylig med, da italiensk politi gennemførte tre ransagninger mod ulovlige fabrikshaller i Toscana. Her blev cirka halvdelen af de kinesere, der blev udsat for uventet kontrol, snuppet uden opholdstilladelse. Et par stykker blev arresteret på stedet.

Det viste sig alle steder, at der ikke var orden i brandsikringen, to af stederne var der senge eller sofaer til overnatning, hvilket er forbudt, mange af tekstilerne blev klassificeret som sundhedsfarlige, og ingen steder kunne der fremvises regulære skatteregnskaber.

Lokale frustrationer

Mange lokale er skeptiske over for det kinesiske immigrantsamfund, som er det tredjestørste i Europa næst efter London og Paris. De mener ikke, at kineserne er interesserede i at blive integreret, og de mener, at de udgør en trussel på tøjmarkedet.

Nogle af de lokale politikere prøver at gøre noget ved den skæve konkurrence, der er opstået på grund af kinesernes måde at producere og drive forretning på.

- Jeg er ked af det på de lovlydige borgeres vegne. Dem, der betaler skat og respekterer loven. De bliver overhalet af disse folk, der har konkurrencedygtige priser. Det værste er, at de lader folk arbejde som slaver. Noget, som vi ikke kan acceptere, siger Patrizia Ovvatoni, medlem af Pratos byråd for partiet Lega.

Hun mener, at det største problem er skattesnyd, hvor kinesere arbejder sort og ikke betaler skat, men hvor pengene i stedet bliver sendt til udlandet.

Enrico Zucchi, ligeledes fra Lega, siger samstemmende:

- Kineserne ødelægger mulighederne for dem, der har arbejdet lovligt hele livet og betalt skat. De er nu i store vanskeligheder, fordi de er udkonkurreret af kinesere.

Kineser nedtoner problem

For nylig blev to kinesere valgt ind i byrådet for første gang nogensinde. De er glade for, at de nu kan repræsentere nogle af deres landsmænd på det politiske plan.

Marco Wong er den ene, der er blevet valgt ind for Il Partito Democratico, som svarer til Socialdemokratiet. Han mener, at det sagtens kan lade sig gøre at integrere kineserne, og han ser ikke illegaliteten som så stort og udbredt et problem, som sine politiske modstandere og en del af lokalbefolkningen.

Han forklarer, at kineserne ikke har moralske skrupler over at arbejde meget mere, end det er normen i Italien, eller at have deres børn med på arbejde, eller at spise og bo samme sted, som de arbejder.

Han siger, at de kommer fra langt værre kår og derfor under alle omstændigheder ser livet i Italien og Europa som en klar forbedring af deres levestandard.