USA valg 2020

Hillary Clinton om Bernie Sanders: - Der er ingen, der kan lide ham

Hillary Clinton og Bernie Sanders på kampagne sammen i efteråret 2016 - på et tidspunkt, hvor Clinton var blevet valgt som Demokraternes kandidat og Sanders førte kampagne for hende Brendan Smialowski / Scanpix Denmark

Clinton, der var tæt på at blive den første kvindelige præsident i USA nogensinde, kritiserer tonen overfor kvindelige politikere.

Den tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton langer nu hårdt ud efter sin tidligere rival Bernie Sanders, som hun kalder en ’karriere-politiker’.

- Der er ikke nogen, der kan lide ham. Der er ikke nogen, der har lyst til at arbejde sammen med ham, lyder Clintons uvenlige beskrivelse af Sanders i magasinet Hollywood Reporter.

Sanders er med i opløbet til at blive den kandidat, som Demokraterne stiller op mod den siddende præsident Donald Trump, når der er præsidentvalg til november.

Men Hillary Clinton vil ikke love at bakke op bag Sanders, hvis han skulle blive Demokraternes kandidat.

- Det vil jeg ikke forholde mig til endnu, siger hun i interviewet.

Det dårlige forhold mellem de to stammer tilbage fra 2016, hvor de udkæmpede en indædt kamp om at blive Demokraternes kandidat til at efterfølge Barack Obama.

Den venstreorienterede senator Bernie Sanders fra Vermont, der formelt var uafhængig og ikke medlem af Det Demokratiske Parti, blev en uventet stærk udfordrer til Hillary Clinton. Hun var tidligere førstedame i Det Hvide Hus, udenrigsminister og senator fra New York.

Du skal ikke regne med at blive behandlet fair, men du må ikke lade det slå dig ud

Hillary Clintons bedste råd til kvindelige kandidater

I sidste ende vandt Hillary Clinton kampen og blev opstillet til præsidentvalget, hvor hun tabte til republikaneren Donald Trump.

Men Hillary Clinton har stadig ikke glemt det, som hun opfattede som Sanders’ negative holdning overfor en kvindelig modstander:

- Han sagde, at jeg var ukvalificeret. Jeg havde meget mere erfaring end han havde, og jeg havde udrettet meget mere end han havde, men det var hans angreb på mig, siger Hillary Clinton.

Ny strid med Warren

Den samme kritik er rettet mod Sanders i den nuværende valgkamp, hvor konkurrenten Elizabeth Warren har citeret Sanders for at sige til hende, at ’en kvinde ikke kan vinde præsidentvalget i 2020’.

Elizabeth Warren og Bernie Sanders under debatten i Iowa i sidste uge

Sanders har afvist, at han skulle have sagt sådan – og det har udviklet sig til, at de to tidligere så nære politisk allierede har beskyldt hinanden for at lyve. Efter debatten mellem de demokratiske topkandidater i Iowa i sidste uge kunne man se de to skændes efter debatten, og Warren afviste tilsyneladende at trykke Sanders' hånd.

'Folk vender tilbage til stereotyper'

Hillary Clinton kommenterer, at kvindelige kandidater også i denne valgkamp skal overvinde en særlig modstand for at blive valgt:

- I begyndelsen af kampagnen var der grund til optimisme. Men efterhånden som kampagnen har udviklet sig, ser det ud til at folk vender tilbage til nogle stereotyper, som i høj grad handler om køn. Og det er en skam. Jeg har sagt til alle de kvindelige kandidater, jeg har talt med, at 'du skal ikke regne med at blive behandlet fair, men du må ikke lade det slå dig ud', siger Hillary Clinton.

Interviewet med Hillary Clinton er lavet i forbindelse med en stor dokumentarserie om hendes liv, der starter på Disneys streamingtjeneste Hulu.