Udland

Harry og Meghan truer medier med retssag - fotografer har slået sig ned ved canadisk hjem

Harry og Megan er taget til Canada - men fotograferne er flyttet med.

De snart forhenværende medlemmer af det britiske kongehus Harry og Meghan er flyttet til Canada, blandt andet for at undgå den nærgående britiske presse.

Men det lader til, at plagen fra paparazzi-fotografer er fulgt med til Vancouver, hvor parret har tænkt sig at have base.

Parrets advokater siger i dag, at fotograferne går langt over stregen i jagt på billeder, og advarer samtidigt om, at man er parat til at trække fotograferne i retten, skriver BBC.

Flere medier har offentliggjort fotos af Meghan, hertuginde af Sussex, med sønnen Archie i babyslynge på maven, mens hun luftede sine hunde i en park nær sit hjem. Billedet er blandt andet blevet bragt på forsiden af den britiske tabloidavis The Sun.

Ifølge parrets advokater blev billederne taget af fotografer, der gemte sig buske og udspionerede hende.

Samtidigt er Harry og Meghan ifølge advokaterne plaget af, at en stor gruppe fotografer har slået sig ned udenfor deres hus med deres telelinser og forsøger at tage billeder gennem vinduerne.

Flere sagsanlæg

I Storbritannien har parret haft et meget anstrengt forhold til pressen.

I 2016 beskyldte Prins Harry offentligt medierne for at udsætte Meghan for 'en bølge af overgreb og chikane’.

I oktober sidste år anlagde Meghan sag mod avisen Mail on Sunday, som havde offentliggjort et af hendes private breve til sin far.

Få dage efter meddelte Harry så, at han ville sagsøge flere britiske medier efter en påstand om, at man havde hacket hans telefon.

Moderen blev jagtet af fotografer

Harry og hans storebror William har ellers været beskyttet mod paparazzi-fotografer i det meste af deres opvækst. Deres mor prinsesse Diana døde i 1997 ved en trafikulykke i Paris, efter hendes bil var blevet forfulgt af paparazzi-fotografer, og det skabte en voldsom offentlig modvilje mod de intenst nærgående fotografer i Storbritannien.

Efterfølgende indgik britiske aviser en gentleman agreement om, at man ville lade være med at bringe paparazzi-fotos af de to sønner.

Den holdt – stort set – indtil prinserne blev voksne.

Andre regler

Nu flytter Harry og Meghan så til Canada, hvor de vil bo en del af året, og det kan paradoksalt nok komme til at betyde, at de vil blive endnu mere udsat for paparazzi-fotografer.

- Reglerne om privatlivets fred er stærke i Storbritannien, til dels på grund af Harry og William og de år, hvor de voksede op. De regler blev langt hen ad vejen indført for at beskytte dem. Men nu flytter de til et sted, hvor disse regler ikke gælder, kommenterer den amerikanske tv-station NBC’s London-korrespondent Kelly Cobiella.

Penge fra far

I sidste uge indgik parret en aftale med det britiske kongehus om, at de i løbet af foråret vil træde tilbage som 'seniormedlemmer' af det britiske kongehus.

Det betyder, at de ikke længere vil bruge deres royale titler, at de ikke fortsætter en række ’kongelige’ pligter, og at de ikke længere vil blive betalt af det offentlige.

Ifølge BBC vil det dog ikke nødvendigvis betyde særligt meget for parrets økonomi. Parret har hidtil kun fået fem procent af deres indkomst betalt af det offentlige. Resten – de 95 procent – er kommet fra Prins Charles (Harrys far), der råder over en stor formue i fast ejendom og værdipapirer.