Flere lande tjekker for virus i lufthavne: - Danmark er forberedt

En række lande opjusterer deres sundhedsberedskab i tilfælde af en global sundhedskrise.

En nyopstået virus har spredt sig til en række lande, siden udbruddet startede i slutningen af 2019 på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan. Alle ni omkomne og langt størstedelen af de smittede er fra Hubei-provinsen, hvor Wuhan er hovedbyen. Det skriver CNN.

Verdenssundhedsorganisationen WHO bekræfter, at der i alt er konstateret næsten 450 tilfælde i Kina, herunder i større byer som Beijing og Shanghai.

Mandag har de kinesiske sundhedsmyndigheder bekræftet, at virussen smitter fra menneske til menneske. Det har tidligere været fremme, at den udelukkende smittede fra dyr til mennesker.

Det betyder, at virussen kan sprede sig hurtigere end først antaget.

Hvad ved vi om virussen?

Det er en nyopdaget virus, der har fået navnet 2019-nCoV. Der er tale om en såkaldt coronavirus, der giver luftvejsinfektioner, som kan føre til lungebetændelse. Der findes mange grupper af coronavirus, hvor de fleste er ufarlige og er en almindelig årsag til forkølelse.

Det var en særlig variant af coronavirus, der gav anledning til SARS-epidemien i 2003, hvor 813 mennesker mistede livet i Kina og i en stribe af andre lande.

Tyra Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, forklarer, at meget tyder på, virussen kun er givet videre til personer, der har haft tæt kontakt med en smittet person.

- Vi er mindre bekymrede, fordi virussen ikke ser ud til at have en høj dødelighed som eksempelvis SARS. Men hvis den skulle vise sig at smitte effektivt mellem mennesker, kan det selvfølgelig sprede sig på et andet niveau, siger Tyra Krause.

Hvor har virussen spredt sig til?

Alle kilder peger på, at udbruddet startede på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første udbrud blev noteret 31. december 2019.

Sidenhen har virussen spredt sig på tværs af landet. Reuters bekræfter, at de på nuværende tidspunkt kender til ni dødsfald og minimum 440 tilfælde af smittede i Kina.

Tirsdag aften blev det ogsĂĄ kendt, at en person i staten Washington i USA er ramt af virussen.

Derudover er der identificeret to tilfælde i Thailand, et i Japan og et andet i Sydkorea. En 50-årig kvinde fra Taiwan er også indlagt med virussen.

Alle de inficerede har for nyligt været i Wuhan.

Flere asiatiske og australske lufthavne screener passagerer, der ankommer fra områder med smittefare. Hvis de rejsende har haft feber eller mener, de bærer rundt på virussen, skal de henvende sig til lufthavnspersonalet.

I den australske by Brisbane bliver en mand i øjeblikket holdt i karantæne i sit hjem, fordi han har udvist symptomer på at være smittet med virussen. Han er netop hjemvendt fra Wuhan.

Rom har som den første europæiske lufthavn indført særlig kontrol ved ankomne fly fra Wuhan, skriver norske NTB.

Skal man som dansker være bekymret?

Tyra Krause fra Statens Serum Institut mener ikke, at der er grund til bekymring for at blive smittet. Men hvis man rejser til Wuhan, så skal man holde sig fra markeder med levende dyr. Hvis man har rejst i Wuhan og oplever feber, hoste eller åndenød, bør man straks søge læge.

Generelt mener hun, at sandsynligheden for, at virussen kommer til Danmark, er lav.

- Hvis virussen skulle komme til Europa, vil Danmark sandsynligvis ikke være det første land, der vil blive ramt af virussen, siger Tyra Krause.

Til spørgsmålet om, hvad der sker, hvis virussen kommer til Danmark, svarer hun, at de er forberedte.

- Vi er parate, hvis der skulle komme en rejsende med virussen. Sundhedsmyndighederne følger situationen tæt. Vi har en test på instituttet, så vi hurtigt vil kunne slå fast, om der er tale om den pågældende virus, forklarer Tyra Krause.

Hvad bliver der gjort internationalt?

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til hastemøde onsdag på grund af udbruddet af coronavirussen. WHO oplyser, at man på mødet vil drøfte, om den nye virus udgør en international sundhedskrise.

Hvis udbruddet bliver stemplet som en sundhedskrise, kan de pålægge de involverede lande en række restriktioner for at begrænse smitten. De kan eksempelvis stille krav til, at Kina skal screene personer for sygdomme før udrejse.

Forud for mødet har WHO udtalt til Reuters, at man forventer yderligere spredning af virussen til andre lande og til flere dele af Kina end Hubei-provinsen, hvor byen Wuhan ligger.