Våbentilhængere demonstrerer i USA: – Der er stor risiko for, at noget går helt galt

Forslag om strammere våbenlovgivning har fået demonstranter fra hele USA til at samles i Virginia.

Den lokale regeringsbygning i den amerikanske stat Virginia er spærret af, og statens guvernør har erklæret undtagelsestilstand og midlertidigt forbud mod at bære våben i og omkring regeringsbygningen.

Nerverne er på højkant før dagens demonstration, hvor tilhængere af retten til at bære våben er strømmet til Virginias hovedstad Richmond for at protestere mod en ny våbenlov i staten.

Arrangørerne fra The Virginia Citizens Defence League (VCDL) håber på over 50.000 deltagere fra hele USA.

Mange frygter imidlertid, at demonstrationen kan udvikle sig til voldelige sammenstød mellem demonstranter og venstreorienterede moddemonstranter, organiseret i den antifascistiske bevægelse Antifa.

Det gjorde det for to år siden i en anden af Virginias store byer, nemlig Charlottesville, hvor en moddemonstrant blev kørt ned og dræbt.

– Jeg tror, der er stor risiko for, at noget går helt galt, siger Christian Yingling fra en af de deltagende grupper, den bevæbnede milits Pennsylvania Light Foot Militia, ifølge BBC.

Martin Luther Kings Dag

Demonstrationen foran regeringsbygningen i Richmond er en gammel tradition. I flere år er våbentilhængere troppet op på den nationale helligdag Martin Luther Kings Dag, der falder på den tredje mandag i januar. Deres formål er at gøre det klart for statens lovgivere, at de er imod enhver stramning af våbenlovgivningen.

Men i år er noget helt anderledes.

Det demokratiske flertal i statens lovgivende forsamling har tidligere på måneden vedtaget nogle stramninger af våbenloven, som statens demokratiske guvernør Ralph Northam har lovet at gennemføre.

Og det har gjort våbentilhængere i hele USA vrede.

- Vi må ikke lade de svin vinde, som en af arrangørerne fra VCDL Greg Trojan sagde søndag om de demokratiske politikere, da deltagerne i dagens demonstration mødtes for at planlægge deres strategi.

Perspektiv

Stramninger af våbenlovgivning

Demokraterne vandt flertallet i den lovgivende forsamling i Virginia ved valget i november, og har formuleret tre stramninger af statens våbenlovgivning.

• Et forbud mod, at en person køber mere end et håndvåben per måned.

• At give lokale myndigheder lov til at forbyde våben lokalt i for eksempel parker eller offentlige bygninger

• At kræve baggrundstjek af alle personer, der køber våben.

Guvernør Ralph Northam har sagt, at han håber at kunne gennemføre lovgivningen på alle tre punkter.

I månedsvis har våbentilhængere, højreorienterede militsgrupper og tilhængere af hvidt overherredømme mobiliseret på nettet for at få tilhængere fra hele USA til at komme til Richmond.

Den største forening til støtte for retten til at bære våben, National Rifle Association (NRA), har til gengæld taget afstand fra dagens demonstration.

Seks nynazister anholdt

Nogle grupper har været meget militante i deres sprogbrug på nettet og har forudsagt, at dagens demonstration skal være starten på en racekrig.

Det fik FBI til at anholde seks medlemmer af den voldelige neo-nazigruppe ’The Base’. Tre af dem havde planlagt at deltage i demonstrationen.

Guvernøren i Virginia Ralph Northam valgte på den baggrund at indføre undtagelsestilstand og forbyde våben i og lige omkring regeringsbygningen i dag. Undtagelsesvis skal man i dag gennem en metaldetektor og aflevere sit våben for at få adgang til regeringsbygningen.

- Vi har modtaget pålidelige oplysninger fra vores politimyndigheder om, at nogle grupper har lagt ondsindede planer for mandagens demonstration, sagde han på en pressekonference onsdag som begrundelse for undtagelsestilstanden.

I weekenden gav statens Højesteret ham opbakning til at forbuddet.

'I er ikke velkomne'

Også det republikanske mindretal i Virginia har bakket op bag den demokratiske guvernør. Den republikanske leder Todd Gilbert siger, at racister og andre ekstremister ikke er velkomne i Richmond:

– Enhver gruppe, der kommer til Richmond for at sprede svineri om hvidt overherredømme eller nogen anden form for had, vold eller uro er ikke velkommen her, siger han ifølge Huffington Post.

Præsident Donald Trump har til gengæld bakket op om demonstranterne og skriver, at retten til at bære våben er under angreb i Virginia:

– Det er det, der sker, når man stemmer på Demokraterne. De vil tage jeres våben fra jer, skriver han på Twitter.