Coronavirus

Mystisk virus spreder sig til Kinas hovedstad og flere nabolande

- Jeg er væsentligt mere bekymret nu, end jeg var for en uge siden, siger professor om den SARS-lignende sygdom.

I Kina har sundhedsmyndighederne henover weekenden registreret 139 nye smittetilfælde med en mystisk virus, som forårsager lungebetændelse. Én person er død, hvilket er det tredje dødsfald, som knyttes til virussen.

136 af de syge er registreret i Wuhan, men for første gang er personer også fundet smittet med virusset i andre dele af Kina end Wuhan. Det skriver CNN.

To af de syge befinder sig nemlig i hovedstaden Beijing, mens en tredje er fundet i storbyen Shenzen, der ligger tæt på Hongkong.

Myndighederne mener, at de tre personer alle havde besøgt Wuhan og taget smitten med hjem derfra.

Det er uvist, hvorfra virusset stammer, men det menes at komme fra et fiskemarked i Wuhan, der er den største by i det centrale Kina og har over 11 millioner indbyggere.

Risiko for større spredning under kinesisk nytår

Med de nye registreringer er det samlede antal virusramte mandag eftermiddag oppe på 217, skriver Reuters. Alene mandag morgen var det 201, og det er en markant stigning fra de 62 tilfælde, myndighederne havde registreret før weekenden.

Spredningen af virusset kommer på et tidspunkt, hvor mange i Kina er ved at gøre sig klar til at fejre det kinesiske nytår denne weekend - en højtid, der som regel betyder, at flere hundrede millioner kinesere rejser rundt i Kina eller endda til udlandet.

- Jeg tror, at kinesiske turister vil tage den virus med til mange andre lande i Asien de kommende dage på grund af deres rejser i løbet af nytårsferien, siger professor David Hui Shu-cheong, der er åndedrætsekspert ved Det Kinesiske Universitet i Hongkong, til CNN.

Der er allerede registreret flere syge i udlandet. To kvinder i Thailand, en mand i Japan og siden mandag morgen en kvinde i Sydkorea. I alle de berørte lande mener myndighederne, at det drejer sig om rejsende, der har besøgt Wuhan.

Sygdom i familie med SARS

Udbruddet af den mystiske virus begyndte i december og blev ved nytår lokaliseret til stadeholdere, der handlede med levende dyr på fiskemarkedet i Wuhan. Markedet blev straks lukket 1. januar for at standse spredningen af den livsfarlige lungebetændelse.

Det nye virus er en corona-virus og menes at være i familie med SARS, der kostede næsten 650 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

Der er ifølge de kinesiske myndigheder indtil videre ikke fundet tegn på, at virussen smitter mennesker imellem, men det kan ikke afvises.

Nogle eksperter siger, at den nye virus nok ikke er ligeså farligt som SARS, men kendskabet til det er fortsat begrænset, og der findes ikke en vaccine mod det.

- Jeg er bekymret

Derudover kan det ske, at antallet af personer, som er smittet med den nye SARS-lignende virus, er markant højere end det, der officielt er meldt ud.

Det mener forskere ved Center for Global Smitsom Sygdom og Analyse i London, der offentliggjorde en rapport fredag, hvor de sætter tallet til "langt over 1000".

- At Wuhan har eksporteret tre tilfælde til andre lande antyder, at der sandsynligvis er mange flere tilfælde end de, der er blevet rapporteret, sagde professor Neil Ferguson, en af forfatterne til rapporten, til BBC i weekenden.

- Jeg er væsentligt mere bekymret nu, end jeg var for en uge siden, sagde han videre.

Perspektiv

Aktier skyder i vejret

Aktiepriserne hos producenter af medicin og mundmasker stiger mandag morgen efter en markant stigning i antallet af nye registreringer af smittede med den SARS-lignende lungebetændelse. Det skriver CNN Business.

Jiangsu Bioperfectus Technologies, der laver et testkit, som kan afsløre sygdommen, oplevede, at deres aktier steg med 20 procent.

To andre store medicinalfirmaer i Kina - Jiangsu Lianhuan Pharmaceutical og Shandong Lukang Pharmaceutical - oplevede, at deres aktier steg med ti procent.