Udland

Hvor skal de bo, og hvad skal de leve af? Spørgsmål og svar om Harry og Meghans fremtid

Parret har givet afkald på titler og apanage, men hvad betyder det egentlig?

Nyheden om, at den britiske prins Harry og hans amerikanske hustru, Meghan Markle, træder ud af det britiske kongehus, har ikke alene skabt overskrifter - det har også medført mange spørgsmål.

For hvilket liv venter der parret på den anden side af de royale mure, og kan deres beslutning få betydning for andre kongehuse?

TV 2 har bedt royal ekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen se nærmere på, hvad der venter hertugen og hertuginden af Sussex i deres nye liv.

Nye roller

Hvad bliver parrets rolle i kongehuset?

Det er stadig lidt uklart - også i forhold til, hvad det britiske kongehus selv har meldt ud. Derfor er det også upræcist i forhold til, hvad parret fremover kan deltage i. 

Hvorvidt Harry stadig kan være med på balkonen sammen med resten af kongefamilien, kommer an på den konkrete lejlighed. 

Ved officielle arrangementer vil han ikke, men hvis der er tale om familiefester, er han stadig en del af familien. Det kan være en rund fødselsdag eller den dag, prins Charles bliver konge. 

Hvad skal de ikke længere?

Umiddelbart må man forstå det sådan, at Harry eksempelvis ikke kan få en fremtrædende position eller post i militæret.

Hvis vi eksempelvis sammenligner med vores egen prins Joachim, som i øjeblikket tager en militær lederuddannelse i Frankrig, så kan prins Harry ikke få den type job. Prins Joachims uddannelse er en specialopgave med kontakt til forsvarets øverste top samt politikere og andre NATO-lande.

Hvordan skal de nu tiltales?

De skal ikke længere tituleres 'Deres Kongelige Højhed', men de fortsætter med at være hertug og hertuginde af Sussex.

Ny status

Hvilke royale rettigheder mister de?

Harry og Meghan skal nu til at betale skat ligesom alle andre borgere. Det kommer oveni, at de ikke længere modtager apanage. Sammen slår de to ting hårdt - og så skal de betale tilbage på renoveringen af deres ejendom. Parret kommer til at mærke en kæmpe økonomisk omvæltning.

Parret mister også deres diplomatstatus. Den har ikke stor betydning i det daglige, men mere under særlige forhold. De mister også deres immunitet, idet kongelige ikke kan straffes efter normale love og regler. 

Skal de stadig have bodyguards?

Det skal de formentlig. Sikkerhedsvagterne hænger ikke direkte sammen med, hvorvidt de er medlemmer af kongehuset. Det er derimod en sikkerhedsmæssig situation, som mange politikere også har. 

Den sikkerhed vil formentlig fortsat være statsfinansieret. Parret er stadig vigtige personer for Storbritannien, og det kommer de jo aldrig ud over. Hvis nogen eksempelvis vil bortføre dem, vil de stadig have været vidne om interne forhold i Storbritannien, som vil kunne udnyttes. Det er også i statens interesse ikke at sætte det over styr.

Må de stadig tjene penge på deres brand?

Parret har søgt rettighederne til deres brand som hertug og hertuginde af Sussex. Det er meget naturligt, at de gør det. Men det er også et tveægget sværd. For det er en gråzone, hvornår man bruger og misbruger titler. 

Den samme diskussion opstod i Norge, da prinsesse Märtha Louise brugte sin titel under promoveringen af et foredrag. Det skabte så meget røre, at kongen forbød hende at bruge sin titel i den sammenhæng. Det kan også blive tilfældet her.

Ny hverdag

Hvor skal parret nu bo?

Parret har meddelt, at de fremover vil dele deres tid mellem Canada og Storbritannien.

Hvordan skal de leve økonomisk?

Det bliver nemmest for Meghan. Hun kan finde tilbage som skuespiller. Men for Harry bliver det vanskeligere, for han har haft hele sit liv i kongehuset. Han er opdraget og uddannet til at være en central person i monarkiet.

Mange private virksomheder og velgørende organisationer vil have en interesse i at hyre ham, men han risikerer hele tiden kritik for at ville udnytte eller blive udnyttet i sin position som tidligere centralt medlem af kongehuset. Harry har helt klart mistet meget mere end Meghan ved denne beslutning.

Harrys formue anslås ifølge money.com at være på et sted mellem 220 og 350 millioner danske kroner, mens Meghan bragte cirka 44 millioner kroner ind i ægteskabet fra sin karriere som skuespiller.

Hvordan bliver Archies fremtid?

Harry og Meghans søn vil nok få en fremtid, som i meget ringe udstrækning er præget af, at han kommer fra en kongelig familie. Når hans forældre har meldt sig ud, bliver han selv endnu mindre interessant for pressen.

Archie risikerer at havne langt ude i periferien. Han skal nok se sig om efter et borgerligt erhverv. Han skal tage en uddannelse og skabe sin egen tilværelse.

Ny royal virkelighed

Hvad betyder det for andre kongehuse?

Situationen viser, at man skal være meget påpasselig med økonomien i kongehuse. Der skal være et klart snit i forhold til, om individer er en del af kongehuset eller ej. Hvis de melder sig ud eller træder et skridt tilbage, skal de ikke fortsætte med at have apanage. Det er nemlig altid det, der afføder kritik fra befolkningen - hvis royale får for mange penge i forhold til det arbejde, de udfører.

Det her viser, hvor vigtigt det er fremadrettet, at kongehuse sørger for en overensstemmelse mellem arbejde og apanage.

Dronning Margrethe gik forrest, da hun i foråret 2016 besluttede, at kun prins Christian vil få apanage i den næste generation. Det var en klog beslutning og rettidig omhu.

Efterfølgende har blandt andet Norge og Sverige fulgt dronningens eksempel med overensstemmelse mellem økonomi og arbejdsindsats.

Hvad med de danske royale?

Jeg tror ikke, prins Joachim pludselig vil blive frataget sin apanage i lyset af det her. Han har gjort en stor indsats for kongehuset i mange år.

Det afhænger selvfølgelig af, hvor længe han ender med at opholde sig i Frankrig, men for nuværende betragtes hans apanage som rimelig. Især nu, hvor dronningen har trukket en streg i sandet for den næste generation.