Udland

Harry har rystet det britiske kongehus - men konflikten begyndte, da han var 12

Selvom bruddet med det britiske kongehus har fået tilnavnet 'Megxit', har det muligvis ligget i kortene for prins Harry længe inden mødet med Meghan.

Kun en uge inde i 2020 gik der rystelser gennem det britiske kongehus.

Prins Harry og hertuginde Meghan trådte tilbage som 'seniormedlemmer' af det britiske kongehus, og bare ti dage senere oplyste Buckingham Palace i en pressemeddelelse, at prins Harry og hertuginde Meghan fra foråret 2020 ikke længere kan bruge deres royale titler.

Til den tid vil de altså ikke længere være aktive medlemmer af det britiske kongehus, og de mister muligheden for at blive tiltalt som "kongelige højheder".

Men grundstenen til parrets exit fra det britiske kongehus - af flere britiske tabloidmedier døbt 'Megxit' - blev formentlig lagt længe inden, Harry mødte Meghan. Det fortæller journalist og forfatter Lone Theils, der i en årrække har boet og arbejdet i London.

- Som barn oplevede Harry, at han ikke kunne foretage sig noget med sin mor, uden det blev fotograferet. Det er blevet et traume for ham, og han har som voksen fortalt, hvordan kameraer og deres blitz minder ham om hans mors tragiske død, siger Lone Theils.

Særligt en situation i 1997, hvor den 12-årige rødhårede prins Harry med egne ord blev "tvunget" til at gå bag sin mors kiste sammen med sine mandlige slægtninge, cementerede hans dårlige forhold til pressen.

Billedet af den unge prins nåede milliarder af tv-seere sammen med billedet af prinsesse Dianas kiste med den hvide kuvert, hvorpå Mummy (Mor, red.) var skrevet med barnlig skrift.

Den dag dannede grundlag for hans had til populærpressen - særligt fordi moderens død i høj grad blev tillagt tabloidpressen, der havde jagtet hende helt frem til det sidste, fortæller TV 2s Ulla Terkelsen i en ny minidokumentar på TV 2 PLAY.

Og det var med til at lægge kimen til de begivenheder, som den seneste uge har rystet den britiske presse og royale fans.

Skandaleprins eller tæt på sammenbrud?

Henry Charles Albert David, eller bare prins Harry, blev født 15. september 1984.

Ligesom sin bror, prins William, gik han på Wetherby School i Notting Hill, og året efter sin mors død begyndte han på skolen Eton.

I sine teenageår blev han igennem den britiske presse kendt som en vildbasse, og flere gange stod hans navn i heftige overskrifter.

Som 16-årig så den unge prins Harry for første gang sit navn være centrum for reel negativ omtale. Han havde prøvet at ryge hash og havde drukket alkohol på en lokal pub. Prins Charles sendte sin søn på afvænning og modtog stor anerkendelse for beslutningen.

Som 20-årig røg yngsteprinsen igen på forsiderne, da han blev overrendt af fotografer, efter han kom ud fra en natklub tidligt om morgenen, og en fotograf pådrog sig en flækket læbe. I en pressemeddelelse forklarede kongehuset, at Harry blev slået i hovedet af et kamera under postyret, og da han skubbede sig fri, blev kameramanden ramt af sit eget kamera.

Det skabte også overskrifter samme år, da Harry blev fotograferet iført nazistudklædning.

Her lød overskrifterne blandt andet ’Harry the Nazi’ (nazisten Harry, red.) og ’Nazi Harry - What Would Diana Have Said About That?’ (Nazi-Harry – hvad ville Diana havde sagt til det?, red.).

- På den måde har han været vant til, at pressen ikke vil ham det godt, forklarer Lone Theils.

Endnu en gang kom prins Harry på forsiden, da der i 2012 blev taget billeder af ham uden tøj på i Las Vegas.

Her havde han deltaget i en privat fest, hvor der ifølge historierne var blevet spillet stripbilliard, og selvom det britiske kongehus advarede de britiske medier mod at bruge billederne, så adlød tabloidmedierne ikke.

Prins Harry har indenfor de seneste år fortalt om de indre kampe, som han kæmpede i sine unge år.

- Jeg kan med sikkerhed sige, at det, at jeg mistede min mor som 12-årig, har gjort, at jeg har lukket af for alle følelser de seneste 20 år. Og det har haft en seriøs påvirkning på både mit personlige liv og mit arbejdsliv, sagde han til The Daily Telegraph i 2017.

- Jeg har flere gange været tæt på et fuldstændigt sammenbrud, når alle mulige slags sorger og alle mulige slags løgne og misinformationer er kommet mod mig fra alle vinkler.

Lone Theils beskriver også Harry som en ”sårbar ung mand”.

Da Harry mødte Meghan

Sideløbende med livet i pressens søgelys tog prins Harry en uddannelse inden for militæret.

Han blev løjtnant og deltog i al hemmelighed i kamphandlinger mod terrorgruppen Taliban i Afghanistan under et ti uger langt ophold i Helmand-provinsen.

Samtidig med sin karriere i militæret stiftede prins Harry sportbegivenheden Invictus Games - en stor sportskonkurrence for krigsveteraner fra adskillige lande, der blev afholdt for første gang i 2014.

Projektet blev i årenes løb et hjertebarn for prinsen, der også deltog i forskelligt velgørende arbejde.

I 2015 annoncerede prinsen, at han ville indstille sin militærkarriere. Umiddelbart herefter tog Harry på sit livs nok vigtigste date.

Det var i 2016, at prins Harry tog på en blind date med den amerikanske skuespillerinde Meghan Markle.

Men her kunne pressen heller ikke lade prinsen være.

Vil undgå gentagelse

Efter de to havde datet i seks måneder, udkom kongehuset med en officiel udtalelse, der bad tabloidpressen om at lade Meghan Markle, hendes familie og hendes venner være i fred.

- Hans kæreste, Meghan Markle, har været offer for en bølge af misbrug og chikane, lød det i meddelelsen fra Kensington Palace.

- Noget af det har også været skjult for offentligheden. Det handler om, at hendes mor er nødt til at kæmpe sig forbi fotografer for at nå sin hoveddør. At journalister og fotografer forsøger at mase sig ind i hendes hjem, hvilket har ført til alarmopkald. Det drejer sig om avisers forsøg på at bestikke hendes ekskæreste og bombardementet af stort set hver eneste ven, kollega og nærmeste, lød det videre.

Det kom så vidt, at Meghan i 2019 valgte at lægge sag an mod tabloidmediet Mail on Sunday for at have offentliggjort et af hendes private breve.

Det har været med til at skabe mere kulde i det i forvejen kølige forhold mellem hertugparret og den britiske presse, forklarer Lone Theils.

Efterfølgende udtalte prins Harry:

- Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter.

Harrys bekymring for sin familie

Parret troede og håbede, at den enorme tabloide bevågenhed ville gå over. Det gjorde den bare ikke. Da de to blev gift i 2018 og senere fik sønnen Archie, intensiverede pressens interesse - og ifølge parret dens chikane.

Så hvad der startede som et had mod tabloidpressen hos den 12-årige prins, resulterede i en enorm bekymring for sin families fremtid.

- Dét, at han blev gift og fik barn med Meghan, satte gang i en række tanker hos ham. Hvad er det for et liv, jeg tilbyder mit barn, siger Lone Theils.

I en video, som hertugparret offentliggjorde på deres Instagram søndag aften, sagde Harry også, at han "gerne ville prøve at give dem (Meghan og Archie, red.)" et liv, han aldrig selv har prøvet.

Det hænger også sammen med, at prins Harry husker, hvordan hans mor døde. Hun døde i en bilulykke, da hun forsøgte at stikke af fra en skare af paparazzier, der jagtede hende på motorcykler.

- Derfor, som han har sagt så ofte, vil han beskytte sin kone imod det, siger Ulla Terkelsen til TV 2.