Udland

Divya Das: Derfor valgte dronning Elizabeth et hårdt Megxit

Med Harry og Meghan må det britiske kongehus vinke farvel til en modernisering, mener Divya Das.

Den britiske prins Harry udtalte sig søndag aften for første gang efter offentliggørelsen af, at hertugparret har mistet deres titler og apanage.

Harry fortalte, at det volder ham "stor sorg, at det er endt på den måde", og at det var en svær beslutning at bryde med kongehuset.

Ifølge TV 2s korrespondent i Storbritannien, Divya Das, er det dronning Elizabeths beslutning, at det skulle ende med en ”hård” løsning:

- Harry og Meghan havde selv lagt op til, at de gerne ville være deltidsroyale – altså både være en del af kongefamilien og det arbejde, den udfører – men også leve en mere privat, tilbagetrukket tilværelse. Dronningen har besluttet, at det ikke kan fungere på den måde. Man kan ikke både blæse og have mel i munden, når man er i kongefamilien.

Derfor har dronningen valgt den hårde løsning – det, der i Storbrittanien er blevet kaldet et hårdt Megxit. Lørdag meddelte det britiske kongehus, at prins Harry og hertuginde Meghan bliver frataget de titler og roller, de har udfyldt som en del af den royale familie, og at de giver afkald på deres apanage.

Ingen andre muligheder

Der var - ifølge prinsen - ingen andre muligheder end at træde tilbage som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Vores håb var at blive ved med at tjene dronningen, det britiske statssamfund og mine militære forpligtelser, men uden offentlige midler. Uheldigvis kunne det ikke lade sig gøre. Det har jeg accepteret, velvidende at det ikke ændrer ved, hvem jeg er eller mit engagement, sagde prins Harry søndag ved et velgørende arrangement.

Harry, der er afdøde prinsesse Dianas yngste søn, sagde videre, at han ønsker at leve et mere fredeligt liv.

- Da jeg mistede min mor for 23 år siden, tog I mig under jeres vinger. I har taget jer af mig i lang tid, men medierne kan være en kraftfuld magtfaktor, sagde han.

Prinsesse Diana blev dræbt i en bilulykke i Paris i 1997 med paparazzifotografer efter sig.

Må vinke farvel til modernisering

Ifølge Divya Das var der med Harry og Meghan lagt op til, at man ville komme til at opleve en mere moderne udgave af det britiske kongehus.

- Man mente, at Harry og Meghan ville kunne nå dele af befolkningen, som andre i kongehuset ikke ville kunne nå – blandt andet unge og folk fra etniske minoriteter. Den modernisering må kongehuset i et eller andet omfang nu sige farvel til, siger Divya Das.

I efteråret lagde hertuginde Meghan og prins Harry sag an mod flere medier for at stikke næsen i deres privatliv. Blandt andet beskyldte parret The Sun og Daily Mirror for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder.

Et pres fra medierne, som parret også adresserede i dokumentaren 'Harry og Meghan - vores afrikanske rejse', der kan ses på TV 2 PLAY.

Prins Harry friede til den amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2017, efter de havde kendt hinanden i knap halvandet år. Efterfølgende blev de gift i maj 2018, og efter et års tid kom deres søn, Archie, til verden.