Udland

Trump sender juridisk tæskehold på banen – kalder rigsretssag en "hensynsløs besættelse"

Kun tre andre præsidenter har tidligere været udsat for en rigsretssag.

Donald Trump har sendt sit juridiske tæskehold på banen i den kommende rigsretssag mod præsidenten.

- Det er et ulovligt forsøg på at ændre valgresultatet fra 2016 og på at blande sig i 2020-valget, der nu kun er få måneder væk, skriver advokaterne i et officielt svar på indkaldelsen af Donald Trump til rigsretssagen Repræsentanternes Hus.

De kalder den kommende rigsretssag mod Donald Trump for en ”hensynsløs besættelse”, der begyndte den dag, Trump indtog præsidentembedet.

Donald Trump har samlet et hårdtslående hold omkring sig. Senest er Alan Dershowitz og Kenneth Starr blevet en del af holdet.

Kenneth Starr stod i 1990’erne i spidsen for undersøgelserne, der førte til rigsretssagen mod den daværende præsident Bill Clinton.

Advokaterne skriver videre, at ”præsident Trump kategorisk benægter enhver beskyldning”.

- Det eneste, Demokraterne er lykkedes med, er at vise, at præsidenten ikke har gjort noget forkert, skriver advokaterne.

To anklager mod Trump

Rigsretssagen bygger på to anklagepunkter mod præsidenten.

For det første bliver Donald Trump beskyldt for at afpresse Ukraines præsident ved at tilbageholde militærhjælp, indtil præsidenten gik med til at undersøge tidligere vicepræsident Joe Biden. Joe Biden kan blive Demokraternes præsidentkandidat ved det kommende valg.

Ved at presse den ukrainske præsident sammenblandede Donald Trump nationale interesser med sin egen personlige interesse i at blive genvalgt som præsident, lyder det i anklagen. Samtidig "misbrugte han sit embede for at få en fremmed magt til at korrumpere et demokratisk valg".

For det andet bliver Donald Trump beskyldt for at forhindre Repræsentanternes Hus' undersøgelse af sagen.

Perspektiv

De andre rigsretssager

Kun tre andre præsidenter i den amerikanske historie har stået over for truslen om at blive afsat gennem en rigsretssag.

Richard Nixon var på vej mod en rigsretssag på grund af Watergate-skandalen, da han i 1974 valgte selv at tage beslutningen om at træde tilbage som præsident.

To andre siddende præsidenter har været gennem en rigsretssag, men endte med at blive frifundet. Det var Bill Clinton, der i 1999 blev frifundet i den såkaldte "Monica Lewinsky-sag", og præsident Andrew Johnson, som helt tilbage i 1868 blev frifundet i en strid om fyringen af en minister.

De tidligere præsidenter Gerald Ford og Jimmy Carter har da også betegnet en rigsretssag som "en frygtelig skamplet" på en præsidents eftermæle.

Umiddelbart efter at Demokraternes Nancy Pelosi offentliggjorde, at rigsretssagen var blevet vedtaget, udsendte Det Hvide Hus en udtalelse, hvori talsperson Stephanie Grisham gjorde det klart, at "præsident Trump intet har gjort galt".

- Han forventer at blive fuldstændig frikendt, lød det i udtalelsen.