Udland

Prins Harry bryder tavsheden: - Der var ikke andre muligheder

Parrets håb var at blive ved med at tjene Storbritannien, men uden at modtage offentlige midler. Det kunne dog ikke lade sig gøre, siger Harry.

Den britiske prins Harry bryder nu tavsheden, efter det lørdag kom frem, at han og hertuginde Meghan fra foråret 2020 ikke længere vil være en aktiv del af det britiske kongehus.

I en video, som er blevet lagt ud på parrets Instagram-konto, siger han, at beslutningen ikke har været nem, og at "det volder ham stor sorg, at det er endt, som det er endt".

- Der var ikke andre muligheder, fortæller prinsen.

- Vores håb var at blive ved med at tjene dronningen, det britiske statssamfund og mine militære forpligtelser, men uden offentlige midler. Uheldigvis kunne det ikke lade sig gøre. Det har jeg accepteret, vel vidende at det ikke ændrer ved, hvem jeg er eller mit engagement.

Vil leve et mere fredeligt liv

Videoen er optaget ved et velgørenhedsarrangement, som prins Harry deltog i søndag aften. Her indledte han sin tale med at sige, at han ikke talte som en prins eller en hertug, men som Harry.

- Den samme person, som mange af jer har set mig vokse op som de seneste 35 år. Men med et mere klart perspektiv, siger han.

Prins Harry, der er afdøde prinsesse Dianas yngste søn, siger desuden, at han ønsker at leve et mere fredeligt liv.

- Jeg blev født ind i dette liv, og det har været en stor ære at tjene mit land og dronningen. Da jeg mistede min mor for 23 år siden, tog I mig under jeres vinger. I har passet på mig så længe, men medierne er en magtfuld kraft, og mit håb er, at vi kan blive bedre til at støtte hinanden, for det her er så meget større end os, siger han.

Pres fra medierne

Det britiske kongehus oplyste i en udtalelse lørdag, at prins Harry og hertuginde Meghan fra foråret ikke længere vil bruge deres royale titler eller modtage apanage. Derudover skal parret tilbagebetale en del af de 2,4 millioner pund, de har brugt på at renovere deres hjem Frogmore House tæt på Windsor Castle.

Meldingen fra dronning Elizabeth og Buckingham Palace kom, efter at parret tidligere i januar meddelte, at de ikke længere ville være seniormedlemmer af det britiske kongehus.

I kølvandet på det indkaldte dronning Elizabeth til et krisemøde 13. januar, hvor der ifølge dronningen blev ført "meget konstruktive diskussioner om fremtiden for mit barnebarn og hans familie".

I efteråret lagde hertuginde Meghan og prins Harry sag an mod flere medier for at stikke næsen i deres privatliv. Blandt andet beskyldte parret The Sun og Daily Mirror for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder.

Et pres fra medierne, som parret også adresserede i dokumentaren 'Harry og Meghan - vores afrikanske rejse', der kan ses på TV 2 PLAY.

Prins Harry friede til den amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2017, efter de havde kendt hinanden i knap halvandet år. Efterfølgende blev de gift i maj 2018, og efter et års tid kom deres søn, Archie, til verden.