Udland

Meghans far efter Megxit: - Det her er ikke den pige, jeg har opdraget

Der er stor opmærksomhed om de royale nu, og det forsøger han at udnytte, siger kongehusekspert.

Hertuginde Meghans far, Thomas Markle, har for første gang kommenteret på, at hertuginde Meghan og prins Harry lægger afstand til det britiske kongehus. Og der bliver ikke lagt fingre imellem.

I en tv-dokumentar på britiske Channel 5 kritiserer den 75-årige far, hvordan hans datter nu har ”smidt enhver piges drøm væk".

- Det (britiske kongehus red.) er en af de største traditionsbundne institutioner. De (hertugparret red.) ødelægger den, de udvander den og gør den forhutlet. Det burde de ikke gøre, siger han og tilføjer:

- Det her er ikke den pige, jeg har opdraget. Det skriver Daily Mail.

Et kompliceret forhold til faren

De filterløse udtalelser skal ses i lyset af, at hertuginde Meghan og faren har en broget fortid. Ifølge Thomas Markle selv har de to ikke set hinanden siden før hertugparrets bryllup i 2018.

Dengang skabte det stor medieomtale, da hertugindens far på grund af sundhedsproblemer ikke mødte op, da parret skulle sige ja til hinanden i St. George's Chapel i Windsor Castle. Før det havde der nemlig været mange blandede meldinger om, hvorvidt han ville deltage eller ej.

Efterfølgende offentliggjorde han et privat brev fra hertuginden. Heri skrev hun om, hvordan det knuste hendes hjerte at se de interviews - og ifølge hende usandheder - han havde videregivet til pressen om hende og hendes nye ægtemand.

Selv kalder Thomas Markle i dokumentaren deres forhold ”kompliceret” og fortæller, at han har svært ved at se, at den status skulle ændre sig:

- Jeg kan ikke forestille mig, at hun rækker ud til mig. I lyset af de ting, jeg nu siger, gør hun det nok ikke – og heller ikke Harry, lyder det fra faren.

Thomas Markle bor i Mexico og gik i 2016 konkurs. Han har arbejdet som lysdesigner på flere amerikanske tv-shows og var dermed datterens vej ind i skuespilfaget. Meghan Markle er dog hovedsageligt vokset op med sin mor, Doria Ragland, efter forældrene blev skilt, da hun var seks år gammel, mens faren har været en mere sporadisk del af hertugindens liv.

Hertuginde Meghans forældre blev skilt, da hun var seks år gammel. Herefter var faren en mere sporadisk del af hertugindens liv.

Ekspert: - De er lette ofre nu

Ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen siger Thomas Markles mediefremstød meget om, hvor stor en interesse der lige nu er for det britiske kongehus.

- Der er så mange, der gerne vil blande sig. Så nu forsøger han at udnytte situationen og den store medieomtale om parret i forhold til sin egen personlige konflikt med datteren. De er lette ofre nu, siger han.

Dog mener kongehuseksperten ikke, at de kritiske udtalelser fra faren vil få negative konsekvenser for briternes holdning til den royale misere.

- Jeg tror, folk vil trække lidt på skuldrene. De ved allerede, at de to har haft deres konflikter, lyder det.

Mister royale titler og apanage

Prins Harry og hertuginde Meghans beslutning skabte stor røre i Storbritannien og på Buckingham Palace, der lørdag meddelte, at prins Harry og hertuginde Meghan fra foråret 2020 ikke længere vil bruge deres royale titler og tilmed mister deres apanage.

Hertugparret besluttede at lægge afstand til kongehuset og træde mere væk fra rampelyset, efter de i efteråret lagde sag an mod flere medier for at stikke næsen i deres privatliv. Blandt andet beskyldte parret The Sun og Daily Mirror for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder.

Et pres fra medierne, som også adresseres i dokumentaren 'Harry og Meghan - vores afrikanske rejse', der kan ses på TV 2 PLAY.

Prins Harry friede til den amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2017, efter de havde kendt hinanden i knap halvandet år. Efterfølgende blev de gift i maj 2018, og efter et års tid kom deres søn, Archie, til verden.