Udland

Biden beskylder Sanders for at fuske med video

Bernie Sanders og Joe Biden konkurrerer om at blive demokraternes kandidat ved præsidentvalget. 

I takt med det første primærvalg i Iowa nærmer sig, spidser det til mellem de demokrater, der håber at blive udnævnt som deres partis kandidat til præsidentvalget i USA i november.

Senest har en video fået striden til at blusse op mellem kandidaterne Joe Biden og Bernie Sanders, som i disse uger topper meningsmålingerne.

Videoen er udsendt af Bernie Sanders’ kampagnestab. Her citeres Joe Biden for at sige, at Paul Ryan - den tidligere republikanske formand for Repræsentanternes Hus - handlede rigtigt, da han forsøgte at afvikle amerikanernes sygesikring.

Men klippet er manipuleret, lyder anklagen nu fra Biden.

- Lad os få noget på det rene. Der er en lille, manipuleret video i omløb, hvor jeg siger, at jeg var enig med Paul Ryan, den tidligere vicepræsidentkandidat, om at ville privatisere sygesikringen, lød det ifølge NBC fra Biden til studerende på Simpson College.

Usand kampagnemail

På trods af at klippet har flere år på bagen, blev det for nylig brugt i en email-kampagne, hvor Sanders' folk skrev, at Biden "hylder" Paul Ryan for at have foreslået nedskæring på sundhedsområdet.

Men udsagnet var ikke sandt, har det faktatjekkende medie Politifact slået fast. De skriver dog intet om, hvorvidt videoen er manipuleret eller ej.

- Den er falsk, fordi den bliver taget ud af en kontekst. Hvis man ser det fulde klip, er det tydeligt, at det slet ikke er det, Biden mener. Det er faktisk det modsatte, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Smider Biden i gryden

Ifølge Mirco Reimer-Elster er der ingen tvivl om, at Sanders forsøger at stække Biden - og det lykkes til dels.

Grunden til, at Sanders vælger at slå netop på den amerikanske velfærd, er ifølge Mirco Reimer-Elster, at Biden har momentum i Iowa, hvor det første primærvalg skal stå 3. februar.

- På papiret burde Biden ikke kunne vinde i den stat, fordi størstedelen af vælgerne er hvide og venstreorienterende. Hans støtte består i langt højere grad af sorte og den ældre generation, og nogle af dem er afhængige af de systemer, siger han.

Den amerikanske velfærdsmodel er i dag så underfinansieret, at man forventer at løbe tør for penge i 2035. "En tikkende bombe under amerikansk økonomi," kalder Mirco Reimer-Elster det, og løsningen herpå ser netop Biden og Sanders meget forskelligt på.

Mens Sanders kæmper for en nytænkning, hvor den offentlige sygesikring betales over skatten, vil Biden i højere grad blot skrue på det system, der allerede findes. Grunden til, at det netop er Paul Ryan, der bliver refereret til, er, at han ses som en "neoliberal bedemand", fortæller Mirco Reimer-Elster.

- Han er kendt for idéen om en reform af de offentlige finanser, hvor en del af programmet var store nedskæringer. Nu prøver Sanders at smide Biden i den gryde, og rent strategisk er det ikke dumt, for det er noget, Biden bliver nødt til at forholde sig til, siger han.