Udland

Sorte bokse bliver sendt til Ukraine

Iran vil sende de sorte bokse fra nedskudt fly til Ukraine. Handout . / Ritzau Scanpix

Alle 176 personer ombord på det ukrainske fly omkom. Der var ni besætningsmedlemmer og 167 passagerer ombord.

Iran vil sende de sorte bokse fra det fly, der ved et uheld blev skudt ned af iransk militær 8. januar, til undersøgelse i Ukraine.

- Efter ønske fra de ukrainske myndigheder, vil de sorte bokse fra det nedskudte ukrainske fly ikke blive undersøgt i Iran, men i stedet vil det blive sendt til Ukraine for at blive analyseret og undersøgt, siger lederen af den iranske havarikommission, Hassan Rezaifar, til det iranske nyhedsbureau Tashim ifølge CNN.

Hassan Rezaifar siger desuden, at Iran er klar til at bede eksperter fra Frankrig, Canada og USA om at deltage i analyseringen af de sorte bokse.

176 personer omkom, da det ukrainske passagerfly blev skudt ned i Teheran i Iran, da det var på vej til Kiev i Ukraine.

Nægtede skyld

Iran nægtede i første omgang, at de havde noget med flystyrtet at gøre, desuden nægtede de at udlevere de sorte bokse, men i sidste uge indrømmede Irans militær, at nedskydningen skete som følge af en ’menneskelig fejl’.

Irans præsident, Hassan Rouhani, kaldte en lille uge efter flystyrtet fejlen for både "utilgivelig" og "smertefuld".

- Den iranske regering er ansvarlig overfor både iranere og internationale passagerer, der døde i flystyrtet, siger Rouhani.

Flere personer blev i sidste uge anholdt for deres rolle i sagen. Det oplyste Gholamhossein Esmaili, der er talsmand for Irans retsvæsen til nyehdsbureauet Reuters.

17 svenskere blandt de døde

Alle 176 personer ombord på det ukrainske fly omkom. Der var ni besætningsmedlemmer og 167 passagerer ombord.

Der var hovedsageligt tale om personer fra Iran og Canada, men 17 svenskere var også blandt ofrene.

Både Canadas premierminister, Justin Trudeau, og den svenske statsminister, Stefan Lövfen, har bebudet, at der skal være fuld åbenhed i forbindelse med undersøgelsen af den tragiske hændelse.