Udland

Brasiliens kulturminister fyret for at hente inspiration fra Joseph Goebbels

Først blev Roberto Alvim kaldt "en rigtig kulturminister" af sin chef. Nu er han blevet fyret.

Til tonerne af Hitlers favoritopera, Lohrengrin, har Brasiliens kulturminister bragt sig selv i uføre.

Ministeren hedder Roberto Alvim, og da han for nylig skulle promovere en ny national pris til landets kunstnere, valgte han at gøre det gennem en video med operaen i baggrunden. Og ordvalget vækker mindelser om nazisternes Tredje Rige.

- Brasiliansk kunst i det næste årti bliver både heroisk og national, siger Roberto Alvim i videoen.

- Den vil indeholde en enorm mulighed for følelsesmæssigt engagement og vil blive lige så uafviselig, da den er dybt forbundet med vort folks uopsættelige ønsker, for ellers er den ingenting, fortsatte han.

Ordvalget ligner til forveksling et citat fra Nazitysklands propagandaminister, Joseph Goebbels, der under en tale til en flok teaterdirektører sagde følgende i 1933:

- Tysk kunst i det næste årti vil være heroisk, stålsat, men romantisk, faktuel, uden sentimentalitet; den bliver nationalistisk med stor følelsesmæssig dybde. Den bliver samlende og vil forene, for ellers vil den ophøre med at eksistere.

På Facebook kalder Roberto Alvim det hele for "et retorisk sammentræf".

- En uheldig udtalelse

Selv om Brasiliens temmelig højreorienterede præsident Joir Bolsonaros portræt hænger i baggrunden på videoen, er sagen dog blevet for meget for præsidenten.

Fredag offentliggjorde han på Twitter sin beslutning om at fyre kulturministeren.

- En uheldig udtalelse gjorde hans ansættelse uholdbar, selv om han undskylder, lyder det i præsidentens tweet.

Det var dog lidt af en kovending, for den aften, videofilmen blev optaget, sagde Joir Bolsonaro ifølge avisen The Guardian:

- Nu har vi en rigtig kulturminister.

Andre politikere tog afstand

Videoen medførte vrede på tværs af partigrænser i Brasilien, hvor flere politikere tog skarp afstand fra ministerens video.

- Kulturministeren er gået over grænsen. Dette er uacceptabelt. Brasiliens regering bør øjeblikkeligt afskedige ham, skrev Rodrigo Maia, der er leder af underhuset i landets parlament, på Twitter.

Den fyrede kulturminister Roberto Alvim er genfødt kristen, og siden hans indsættelse i november sidste år har han blandt andet kaldt styrets modstandere for "kakerlakker" og landets kunstverden for "rådden", fordi den er kritisk over for præsidenten.