Coronavirus

Tre amerikanske lufthavne vil nu kontrollere passagerer for frygtet kinesisk virus

Corona-virussen er blevet spredt til Japan og Thailand og menes at stamme fra et kinesisk fiskemarked.

Myndighederne i USA vil ikke have den mystiske og frygtede corona-virus ind i landet.

I tre amerikanske lufthavne skal passagerer fra den kinesiske by Wuhan derfor kontrolleres for, om de har symptomer på virussen, der har kostet mindst to mennesker livet og gjort 45 andre syge med lungebetændelse i Kina.

Det skriver CNN.

John F. Kennedy-lufthavnen i New York begynder fredag aften lokal tid med at tjekke passagererne fra millionbyen Wuhan ved Yangtsefloden, mens kontrollen starter lørdag i de internationale lufthavne i San Francisco og Los Angeles. Myndighederne vil kigge efter symptomer som hoste og åndedrætsbesvær, og med et infrarødt termometer skal hver passagers temperatur måles.

Spredt til Thailand og Japan

De kinesiske sundhedsmyndigheder mener, at virussen stammer fra et lokalt fiskemarked i Wuhan, hvor der bliver solgt levende vilde og opdrættede dyr. Men der er også blevet konstateret smittede personer i både Thailand og Japan. Begge steder var de smittede besøgende fra Wuhan. De havde dog ikke været på det pågældende fiskemarked, har WHO oplyst.

Det er efter de tilfælde, at amerikanerne indfører kontrollen i lufthavnene.

Verdenssundhedsorganisationen vurderede torsdag, at det på baggrund af det globale rejsemønster vil være sandsynligt, at vi kommer til at se flere eksempler på smittede i andre lande.

Smitter fra dyr

Corona-virussen menes at være i familie med virusset SARS, der kostede 648 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

Men det betyder ikke, at man skal frygte virussen, siger Martin Cetron, der er chef i det amerikanske Center for overvågning og forebyggelse af sygdomme, til CNN. Han siger, at det ikke er i nærheden af at være i samme kategori som eksempelvis mæslinger eller influenza.

- Vi mener, at den aktuelle risiko er meget lav, siger han.

- For familier, der sidder ved middagsbordet i aften, er det ikke noget, man skal bekymre sig om.

En af teorierne er nemlig, at mange af de syge har fået virusset direkte fra dyr.

- Man har haft nære kontakter til de smittede under observation, men der har ikke været nye tilfælde blandt dem. På samme måde er der ikke noget sundhedspersonale, der er blevet smittet. Derfor er der ikke noget, som tyder på, at den nye virus kan smitte fra menneske til menneske, sagde afdelingslæge Peter H. Andersen fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse i onsdags.

Der går ingen fly direkte mellem Danmark og Wuhan, og ifølge Statens Serum Institut vurderer Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol, at der er lav risiko for, at der vil være smittede tilfælde blandt rejsende til Europa, og at der vil ske smittespredning med den nye corona-virus i Europa.

Mange kinesere rejser ud

Dets timing er dog stadig kritisk på grund af det kinesiske nytår, som fejres i næste uge.

Ifølge Martin Cetron er januar den måned, flest rejser fra Kina til USA. Sidste år fløj mere end 60.000 passagerer fra Wuhan til en amerikansk lufthavn. Også Thailand forventer mange kinesiske rejsende den kommende uge.

Formanden for Thailands turistråd sagde onsdag, at omkring 800.000 kinesere ventes at besøge landet i forbindelse med det kinesiske nytår.

Derfor har de thailandske myndigheder øget kontrollen i fire af landets lufthavne.