Donald Trump

Overraskende navn i spil som Trump-forsvarer - Monica Lewinskys ord siger det hele, mener analytiker

Udover Kenneth Starr forventes det, at advokaterne Alan Dershowitz og Robert Ray skal forsvare Donald Trump.

Flere amerikanske medier bringer et velkendt navn i spil i forhold til rigsretssagen mod Donald Trump.

Kenneth Starr, der ledede den undersøgelse, der førte til en rigsretssag mod daværende præsident Bill Clinton i 1998, ventes ifølge flere medier at blive en af Donald Trumps forsvarere i sagen.

Udover Kenneth Starr forventes det, at advokaterne Alan Dershowitz og Robert Ray skal forsvare Donald Trump.

'Klassisk Trump-træk'

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kalder valget af de tre førnævnte forsvarere for overraskende og så alligevel ikke.

- Det her er det klassiske Trump-træk. Det er endnu en beslutning, hvor man som USA-analytiker tænker: ”Selvfølgelig! Det burde jeg da have set komme, for det giver jo god mening!”.

- Med andre ord en uoverraskende overraskelse, der ikke burde være kommet bag på en, men som alligevel tager kegler og med det samme gør, at præsidenten styrer mediebilledet for en stund igen.

Analytiker: Unik evne til at sætte den politiske dagsorden

Kenneth Starr blev i starten af Bill Clintons periode som præsident i 1990'erne udpeget som særlig anklager. Han skulle undersøge en ejendomshandel i Clinton-parrets hjemstat, Arkansas, og omstændighederne ved vennen og rådgiveren Vince Fosters selvmord.

Flere år senere udvidede han sagen, så den også handlede om, at Bill Clinton havde løjet, da han benægtede at have haft et seksuelt forhold til praktikanten Monica Lewinsky. Det førte i 1998 til en rigsretssag mod Bill Clinton. Sagen endte imidlertid som et stort nederlag for de republikanere, der forsøgte at få Bill Clinton afsat.

- Donald Trump har en unik evne til at sætte sig på den politiske dagsorden, siger Mirco Reimer-Elster om præsidentens mulige valg af Starr.

Udover Kenneth Starr er det også en rød klud i hovedet på store dele af det USA, der i forvejen foragter præsidenten, at Trump muligvis også vælger at lade sig forsvare af den prominente Harvard-jurist og advokat Alan Dershowitz, der blandt andet forsvarede sportsstjernen O.J. Simpson tilbage i 1990erne, mener Mirco Reimer-Elster.

- I det konservative USA hylder man derimod valget af ”koryfæerne”, som Fox News formulerer det, som en strategisk genistreg.

Monica Lewinsky: Tager du pis på mig?

Monica Lewinsky, der havde en af hovedrollerne i rigsretssagen mod Bill Clinton, har fredag reageret på Twitter på nyheden om, at Kenneth Star er i spil til jobbet som Donald Trumps forsvarer i sagen.

- Det her er afgjort en ”tager du pis på mig?”-dag, skriver Bill Clintons tidligere praktikant.

- Passende nok, når nu vi på mange måder får et gensyn med 90erne igen, var det en af 90ernes mest centrale aktører, den tidligere praktikant Monica Lewinsky, der bedst opsummerede reaktionerne på præsident Trumps træk, siger Mirco Reimer-Elster.

Sagen mod Trump begyndte at rulle i september, da The Wall Street Journal kunne afsløre, at Trump i en telefonsamtale med Ukraines præsident i juli angiveligt forsøgte at presse ham til at undersøge Hunter Bidens forretningsforbindelser i Ukraine.

Torsdag aften blev rigsretsagen mod Donald Trump formelt åbnet.