Udland

Khamenei: Irans fjender misbruger flystyrt

Irans øverste religiøse leder brugte fredagsbøn til at forsvare Revolutionsgarden mod kritik og opfordrede alle iranere til at stå sammen.

Efter nedskydningen af et passagerfly i sidste uge har Iran været ramt af demonstrationer og protester.

Men det er "et forsøg på at fjerne opmærksomheden fra henrettelsen" af den iranske generalmajor Qassem Soleimani, advarer landets øverste religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, fredag.

- Irans fjender bruger flyulykken til at svække den iranske Revolutionsgarde, sagde Khamenei, da han helt ekstraordinært ledede fredagsbønnen i Mosalle-moskeen i hovedstaden Teheran.

Det er første gang i otte år, ayatollahen selv har ledet fredagsbønnen, og vestlige iagttagere mener, at han har følt behov for at forsvare Revolutionsgarden.

Revolutionsgarden har været under massiv kritik, efter at militæret ved en fejl skød et ukrainsk passagerfly ned over Teheran. Ved nedskydningen blev 176 passagerer og besætningsmedlemmer dræbt.

Kritik af USA og allierede

I første omgang forklarede de iranske myndigheder, at flyet var styrtet ned på grund af en teknisk fejl. Først efter tre dage, hvor resten af verden overbevisende havde dokumenteret, at flyet blev ramt af iranske jord-til-luft missiler, indrømmede det iranske styre, at det var sådan det varsket.

Indrømmelsen og de foregående dages bortforklaringer skabte stor vrede i befolkningen. Demonstranter gik på gaden flere steder i Iran og krævede åbenhed om, hvordan tragedien kunne ske. Samtidigt krævede de den magtfulde Revolutionsgarde stillet til ansvar.

Under fredagsbønnen gav den 80-årige ayatollah sin fulde støtte til Revolutionsgarden og opfordrede til sammenhold blandt alle iranere.

Lyn-analyse

Flere tusinde iranere har været på gaden og har råbt slagord mod Khamenei. De har kaldt ham en morder og har sagt, at han har blod på hænderne.

Nu går han så ud for at vise befolkningen, at det stadigvæk er ham, der har styringen. 

Noget af det mest interessante er måske det, som han ikke sagde:

Han affærdigede de protesterende som ’nogle få hundrede’, der er blevet narret af de vestlige medier. Han underkender fuldstændigt, at der faktisk er en vrede i befolkningen.

Flystyrtet omtalte han som ’en hændelse’. Han sagde ikke, at det var en fejl. Han undskyldte ikke, at det var sket. 

Kritik af Vesten

Samtidig rettede han en hård kritik mod både USA og USA’s europæiske allierede Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

Uden at nævne Donald Trump ved navn hånede ayatollahen den amerikanske præsident.

Da demonstrationerne i Iran brød ud, tweetede Donald Trump henvendt til 'det lidende iranske folk':

- Jeg har støttet jer lige siden starten af min præsidentperiode (…) Jeres mod er inspirerende.

Men den støtte giver Ayatollah Khamenei ikke meget for:

- De amerikanske 'klovne', der siger at de støtter den iranske befolkning, lyver, sagde han til den store forsamling.

De tre europæiske lande har forsøgt at holde atomaftalen med Iran i live, selvom USA har forladt aftalen og indført sanktioner mod Iran. Men de undgår heller ikke kritik fra Khamenei, som mener at landene blot tjener USA's interesser:

- Europæerne kan ikke tvinge Iran i knæ, ligesom USA heller ikke kan, siger Khamenei ifølge Reuters.

Støttedemonstrationer

Regimet har opfordret til store demonstrationer til støtte for sig selv efter fredagsbønnen. Præsident Rouhanis rådgiver opfordrer alle, der deltog i den dræbte Qassem Soleimanis begravelse, til også at gå på gaden i dag.

Det var det amerikanske droneangreb på Soleimani, der udløste den alvorlige krise mellem USA og Iran.

I første omgang udløste drabet en bølge af nationalt sammenhold i Iran, men det ændrede sig med nedskydningen af det ukrainske passagerfly, som den iranske ledelse kun nødtvungent tog ansvaret for.

Nu vil regeringen have det sammenhold genoplivet:

- Alle dem, der var med til at råbe: ’Jeg er Qassem Soleimani’ bør dukke op fredag og være med til at udfylde tomrummet efter ham, skriver rådgiveren Hesameddin Ashena på Twitter.