Udland

Irans åndelige leder undskyldte ikke flystyrt i fredagsbøn - citerede i stedet brev fra sørgende mor

Iran er i øjeblikket presset fra flere fronter. Den iranske leder Ayatollah Ali Khamenei brugte i dag fredagsbønnen til at støtte Revolutionsgarden.

Det er ikke hverdag, når den åndelige leder i Iran, Ayatollah Ali Khamenei, leder en fredagsbøn.

Sidst var for otte år siden, hvor han kaldte Israel for en kræftknude. I dag kaldte han den amerikanske præsident Donald Trump for en klovn foran tusindvis af fremmødte, der undervejs afbrød ham med fællesråb som ”død over USA” og ”Gud er stor”. Ingen af delene – hverken dengang eller i dag – er overraskende. Det var forventet.

På same måde var det forventet, at han hyldede den iranske topgeneral Soleimani, der blev dræbt af amerikanerne i Irak for præcis to uger siden. Til Soleimanis begravelse græd Khamenei helt usædvanligt for åben skærm, mens hundredtusindvis af iranere landet over sørgede.

Og det var disse sørgende, han i dag roste, fordi de ifølge ham viste, at det iranske folk står sammen og støtter det iranske regime. Og dermed fastholdt han historien om, at der ikke er nogen splittelse i den iranske befolkning. At de demonstranter, der var på gaden de seneste dage i vrede mod ham og regimet, blot udgjorde ”få hundrede” og i øvrigt blev narret og misledt af den amerikanske og udenlandske presse.

I Irans optik er det hele orkestreret af 'udenlandske hænder'

Det var endnu en af den slags mistillidspiller mod “den store satan” USA og den udenlandske presse, som regimet ofte bruger. Det er udenlandske hænder, udenlandske fjender, der har en finger med i spillet, når utilfredse borgere går på gaden. Det hele er orkestreret. Det er også historien i de statskontrollerede iranske medier, hvis protesterne da overhovedet bliver nævnt. En historie, der bliver slugt råt af regimets tilhængere, der har en dyb mistillid til USA. En mistillid, der har rod i det CIA-orkestrerede statskup, der tilbage i 1953 væltede den demokratisk valgte præsident Mossadeq, fordi han nationaliserede olien, hvilket var til stor vrede for især briterne, der nød godt af den billige olie de eksporterede fra Iran.

Det plot danner grobund for mistilliden og ”de udenlandske hænder”, der altid bliver nævnt, og den detalje er vigtig for at forstå USA og Irans anstrengte forhold til hinanden. Omvendt har USA's manglende tillid til Iran grobund i gidseldramaet fra 1980, hvor iranske studerende tilbageholdt 52 amerikanere på den amerikanske ambassade i Teheran i 444 dage.

Khameneis tale i dag var grundlæggende en støtte til Revolutionsgarden og udviste sammenhold og styrke på et tidspunkt, hvor regimet er presset på flere fronter: udover den interne uro er der en konflikt med USA og nu også med EU i forhold til atomaftalen, der er næsten død.

Livsfarlige slagord

For et par måneder siden var iranerne på gaden i protest over den dårlige økonomi og en tredobling af benzinpriserne på tre måneder. I følge Amnesty blev over 300 dræbt af sikkerhedsstyrkerne i det, Amnesty betegnede som ”en massakre mod ubevæbnede demonstranter” og ”brutal afstraffelse”. Derudover blev tusindvis ifølge Amnesty anholdt – inklusiv journalister og menneskerettighedsforkæmpere. De iranske myndigheder kalder anklagerne for “ubegrundede påstande” og mener, Amnesty er biased.

De seneste dage har protesterne i Iran været rettet direkte mod Revolutionsgarden og Khamenei, hvor demonstranterne har råbt slagord som ”I er mordere” og ”død over Khamenei”.

De var vrede over, at regimet i tre døgn blev ved med at fastholde, at det var en ”teknisk fejl”, der forårsagede flyulykken, hvor alle 176 ombord døde. Efter internationalt pres indrømmede myndighederne så, at det var et iransk missil, der ved en fejl skød flyet ned, fordi man troede, at det var et amerikansk missilangreb som reaktion på de missiler, Iran få timer forinden havde affyret mod to amerikanske baser i Irak, som hævn på Soleimanis drab.

Det er livsfarligt at råbe den slags slagord - og også denne gang brugte politiet tåregas og affyrede skud mod demonstranter.

Hvad Khamenei ikke sagde...

Alt dette nævnte Khamenei ikke. Ligesom han ikke undskyldte for nedskydningen af flyet. Han betegnede det som en “bitter tragedie” og takkede Revolutionsgarden for forklaringen på ulykken: “Lige så meget som vi er kede af det og vores hjerter knust over flystyrtet, glæder det vores fjender, der har fundet et påskud til at underminere Revolutionsgarden, vores forsvar og hele styret af den islamiske republik Iran”.

Nogle af de billeder og videoer fra protesterne, der har floreret på de sociale medier, har også inkluderet videoer af begravelser af de dræbte ved flystyrtet. På en video råber de sørgende for eksempel slagord mod regimet og river det iranske flag af kisten.

Khamenei valgte i stedet at nævne en mor til en dræbt ved flystyrtet.

- Hun skrev et brev til mig, hvor hun sagde, at vi står sammen med den islamiske republik og dens mål, fortalte han.

Sandheden har mange ansigter. Mange udlægninger. Informationskrigen fortsætter.