Udland

Amerikanske soldater ramt af hjernerystelse efter missilangreb

Den første officielle udmelding fra USA lød ellers på, at ingen soldater var kommet til skade i angrebet, hvor Iran sendte 16 missiler ind over Irak.

Det iranske missilangreb, der i sidste uge ramte den internationale luftbase Al-Asad i Irak, gik hårdere ud over soldaterne end først antaget.

I alt er 11 amerikanske soldater blevet behandlet for tegn på hjernerystelse, lyder det i en meddelelse fra det amerikanske militær ifølge internationale medier.

- Ingen amerikanske soldater blev dræbt 8. januar i det iranske angreb på Al-Asad-luftbasen, men flere er blevet behandlet for symptomer på hjernerystelse efter eksplosionen - og de bliver stadig undersøgt, lyder det fra kaptajn Bill Urban fra den amerikanskledede koalition.

Efter angrebet blev otte af soldaterne transporteret væk fra luftbasen og til Landstuhl i Tyskland for at blive tilset for deres skader.

De resterende tre soldater er blevet behandlet på den amerikanske militærbase Camp Arifjan i Kuwait.

Korrigerede tal

Den første officielle udmelding fra USA lød ellers på, at ingen soldater var kommet til skade i angrebet, hvor Iran sendte 16 missiler ind over irakisk jord.

Morgenen efter angrebet sagde USA's præsident, Donald Trump, i en tale til nationen følgende:

- USA har ikke lidt nogen tab. Alle vores soldater er sikre, og der er kun sket minimale skader på vores militærbaser.

Uoverensstemmelsen skyldes ifølge Jonathan Hoffman, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at soldaternes symptomer på hjernerystelse først er dukket op i dagene efter angrebet 8. januar.

- Vi har korrigeret tallene i dag, bekræfter talsmanden over for CNN.

Gengældelse fra Iran

Missilangrebet fra Iran var en gengældelsesaktion, efter USA dræbte den højtstående militærgeneral Qassem Soleimani uden for Bagdads lufthavn 3. januar i et droneangreb. USA's præsident, Donald Trump, havde personligt godkendt angrebet.

På Al-Asad-luftbasen i det vestlige Irak var der inden angrebet udstationeret 133 danske soldater.

Ingen danske soldater kom ifølge Forsvaret til skade i forbindelse med missilangrebet.

Men omkring 100 soldater er efterfølgende blevet fløjet til Kuwait af sikkerhedshensyn.

Iran ramte også en militærbase i Arbil i det nordlige Irak under missilangrebet onsdag morgen 8. januar. I det luftangreb kom der heller ikke nogen personer til skade.