Udland

Anklagepunkter mod Trump bliver læst op i Senatet – belastende beviser kan være på vej

Nyt vidne fortæller, at Trump var velvidende om presset på Ukraine.

Torsdag eftermiddag dansk tid vil anklagepunkterne i rigsretssagen mod præsident Donald Trump formelt blive præsenteret for Senatets medlemmer.

Det sker, efter den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, onsdag aften sendte de underskrevne dokumenter i rigsretssagen mod præsidenten afsted.

Efter underskriftsceremonien i Repræsentanternes Hus blev dokumenterne ceremonielt overbragt til Senatets sekretariat.

Nye belastende beviser mod Trump

Et nyt vidne, der skulle have arbejdet tæt på Trump i Det Hvide Hus, gik natten til torsdag dansk tid frem med en række udtalelser, som kan ende med at belaste præsidentens rigsretssag yderligere. Det forklarer TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Det seneste døgn er der kommet nye potentielt belastende beviser frem fra en af Rudy Giulianis allierede, der bekræfter, at Trump var fuldstændig vidende om, at man forsøgte at lægge pres på Ukraine, fortæller han.

Vidnet, der sættes i forbindelse med Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, hedder Lev Parnas og skulle have spillet en central rolle i at lægge pres på Ukraine.

- Han (Donald Trump, red.) vidste præcis, hvad der foregik. Han var opmærksom på alt, hvad jeg foretog mig. Jeg gjorde ingenting uden samtykke fra Rudy Giuliani eller præsidenten, har Lev Parnas sagt til MSNBC.

Ifølge CNN forklarer Lev Parnas uddybende, at han fungerede som Giuliani og Trumps ”mand på gulvet”, der skulle udføre deres arbejde.

Jesper Steinmetz vurderer, at Parnas kan komme til at spille en rolle i rigsretssagen mod Trump, der er sat til at starte i næste uge. Senatsleder Mitch McConnell har dog endnu ikke godkendt vidner i retssagen.

Donald Trump kan ultimativt ende med at blive afsat som følge af rigsretssagen, men det virker meget usandsynligt, da Republikanerne i øjeblikket sidder på flertallet i Senatet.

Hvad er præsidenten anklaget for?

Trump er anklaget for embedsmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

Præsidenten skulle ifølge anklagerne have misbrugt sin magt ved at presse Ukraines regering til at undersøge Trumps politiske rival Joe Biden. Derudover mener Pelosi også, at Trump har modarbejdet Kongressen i forbindelse med efterforskningen af sagen.

Donald Trump er den kun tredje siddende præsident i USA's historie, som bliver stillet for en rigsret.