USA valg 2020

Warren begravede strid på scenen, men efterlod Sanders med fremstrakt hånd

Før tirsdagens debat mellem seks demokratiske præsidentkandidater var deres køn blevet et emne. Det blev det også i debatten.

Spørgsmålet om kvinders evne til at bestride jobbet som præsident i USA dukkede op igen, da de seks førende demokratiske præsidentkandidater natten til onsdag dansk tid mødtes i en tv-debat.

- Prøv at se på mændene her på scenen. De har tilsammen tabt ti valg. De eneste personer her på scenen, der har vundet alle de valg, de har stillet op til, er kvinderne, sagde Elizabeth Warren.

Emnet er kommet på dagsordenen, fordi hun de seneste dage offentligt har skændtes med en af de andre kandidater, Bernie Sanders.

Warren beskylder Sanders for at have givet ud tryk for, at "en kvinde ikke kan blive præsident i USA". Sanders fastholder til gengæld, at han aldrig har sagt det.

Det var dog særligt en situation efter selve debatten, som politiske kommentatorer efterfølgende har hæftet sig ved. Her ville Warren tilsyneladende ikke give Sanders hånden, mens hun uden forbehold gav hånd til nogle af de andre deltagere i debatten.

Bernie Sanders stod ellers klar med fremstrakt hånd, da Warren kom imod ham, men hun lavede en hurtig bevægelse med sin arm, og så trak Sanders hånden til sig, inden de fortsatte deres snak. Se situationen her.

Lyn-analyse

Elizabeth Warren nægtede meget opsigtsvækkende at give Sanders hånden efter debatten. Det var selvfølgelig ikke noget tilfælde. Warren er en erfaren politiker, der selvfølgelig er velvidende om, at kameraerne ikke slukker i det øjeblik, at debatten er overstået. Motivet kan man til gengæld kun gisne om.

'Vil ikke slås'

Undervejs forsøgte både Bernie Sanders og Elizabeth Warren, der har været politiske allierede og venner i mange år, ellers at tale betydningen af deres strid ned.

- Jeg vil ikke spilde en masse tid på det emne, for det er præcis, hvad Donald Trump og måske nogle af medierne ønsker. Men alle, der kender mig, ved, at det er utænkeligt, at jeg skulle give udtryk for, at en kvinde ikke kan blive præsident i USA, sagde Sanders undervejs i debatten, der blev live-transmitteret på CNN.

Og Warren slog emnet hen med en bemærkning om, at Sanders er "en ven", som hun ikke havde tænkt sig at bruge tid på "at slås med".

Lyn-analyse

Bernie Sanders bliver i amerikanske medier igen behandlet som en seriøs bejler til at vinde nomineringen, mens Elizabeth Warren vakler. Denne dynamik var allerede tydelig under Demokraternes tv-debat i Los Angeles i december, men i nat blev den for alvor udstillet. Warren veg tilbage fra at kritisere Sanders påståede sexistiske kommentar, for hun er selvfølgelig velvidende om, at et (for) hårdt angreb mod Sanders kan blive et strategisk selvmål, da de to kæmper om mange af de samme vælgere.

'Du skal bare være kompetent'

Fire af kandidaterne i nattens debat var mænd, mens to var kvinder, og også den anden kvinde på scenen, senator Amy Klobuchar, tog fat på spørgsmålet om køn:

- Du behøver ikke være den højeste person i verden. Du behøver ikke være den tyndeste person på kontoret. Du behøver ikke være den mest højrøstede. Du skal bare være kompetent, sagde Klobuchar under debatten.

Warren, der ellers havde sagt, at hun ikke ville 'slås' med Sanders, satte trumf på debatten om valgbarhed ved at understrege, at hun var den eneste af de seks kandidater, der havde vundet et valg over en siddende republikansk modstander indenfor de seneste 30 år.

En elegant måde at understrege, at Sanders ganske vist havde gjort det tilbage i 1990 – men at det netop er hele 30 år siden.

Dermed bragte hun diskret et af Bernie Sanders' svage punkter på banen, nemlig at han med sine 78 år er den ældste i kandidatfeltet.

Og at han, hvis han bliver valgt, kan blive den ældste amerikanske præsident nogensinde.