Donald Trump

Rigsretssag mod Trump endegyldigt vedtaget

Sagsakterne med de konkrete anklagepunkter vil blive overdraget til Senatet onsdag eftermiddag lokal tid.

Repræsentanternes Hus i USA har ved en afstemning onsdag endegyldigt vedtaget at indlede rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

Ved afstemningen stemte 228 for og 193 mod den historiske rigsretssag, som har til formål at fjerne Trump fra præsidentposten som følge af den såkaldte Ukraine-sag.

- Dette er så alvorligt for os, som det kan blive. Det er ikke politisk. Det er ikke et spørgsmål om, hvilken side man er på. Det er et spørgsmål om patriotisme, sagde den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, inden afstemningen.

Tidligere på dagen udpegede Nancy Pelosi de medlemmer af Huset, der skal fungere som anklagere i rigsretssagen mod Donald Trump.

Syv personer skal lede sagen

Det bliver et hold på syv personer, der skal føre sagen mod Trump. Formanden for efterretningsudvalget, Adam Schiff, bliver ledende anklager, mens topdemokraten Jerrold Nadler bliver hans højre hånd.

Holdet består derudover af demokraterne Zoe Lofgren, Hakeem Jeffries, Val Demings, Jason Crow og Sylvia Rodriguez Garcia.

Det er et hold med stor erfaring i et retslokale, understreger Nancy Pelosi:

- Jeg er sikker på, de vil beskytte vores forfatning og vores demokrati på vegne af det amerikanske folk.

De syv anklagere overdrager dokumenterne til Senatet onsdag eftermiddag lokal tid.

Hvordan fungerer en rigsretssag?

I en rigsretssag fungerer det normalt sådan, at mens et antal medlemmer af det ene kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus, skal føre sagen mod Trump, skal senatorerne fra det andet kammer, Senatat, fungere som jury i sagen.

Republikanerne i Huset skal desuden også sætte et hold, som skal forsvare Trump i sagen.

Lyn-analyse

Det er på mange måder et forudsigeligt hold, som Nancy Pelosi har udvalgt sig. Både Adam Schiff og Jerry Nadler giver sig selv, men der er også et par ukendte ansigter, som de færreste amerikanere kender. Det er tydeligt, at Pelosi har lagt vægt på profiler med advokatbaggrund, som føler sig tilpas i et retslokale. Hvad der bliver interessant at se er, om det bliver Schiff og Nadler, som kører hele showet, eller om et ukendt demokratisk ansigt nu kan blive katapulteret ind på den landspolitiske scene under rigsretssagen.

En rigsretssag er ikke en strafferetlig retssag, selvom Donald Trump ofte lader de amerikanske vælgere tro det, når han i tweets skriver, at Demokraterne fører "heksejagt" mod ham, og at han ikke har begået "en forbrydelse".

Umiddelbart efter Nancy Pelosis præsentation, udsendte Det Hvide Hus en udtalelse, hvori talsperson Stephanie Grisham gjorde det klart, at "præsident Trump intet har gjort galt".

- Han forventer at blive fuldstændig frikendt, lyder det i udtalelsen.

Hvad er præsidenten anklaget for?

Trump er anklaget for embedsmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

Præsidenten skulle ifølge anklagerne have misbrugt sin magt ved at presse Ukraines regering til at undersøge Trumps politiske rival Joe Biden. Derudover mener Pelosi også, at Trump har modarbejdet Kongressen i forbindelse med efterforskningen af sagen.

Rigsretssagen kan i sidste ende resultere i, at Donald Trump bliver afsat som præsident, men da Republikanerne i øjeblikket sidder på flertallet i Senatet, er det ikke særlig sandsynligt, at det vil ske.