USA VALG

Biden er fortsat bedste bud, men hold øje med Sanders

Nattens tv-debat satte en fed streg under, at næsten alt kan ske i Demkokraternes primærvalg. Feltet har en firkløver i front, men ingen klar favorit.

Man skal altid passe på med at overfortolke, hvor store effekter en tv-debat kommer til at have i det lange løb under et valg.

Vi så igen og igen i det forgange år - da Demokraterne jo tilsyneladende finder det fornuftigt at afholde tv-debatter cirka en gang om måneden - at debatterne typisk ikke fundamentalt ændrede slagets gang i den demokratiske primærvalgkamp.

Det er ligeledes svært at forestille sig, at det skulle blive tilfældet i den her omgang med debatten i Iowa natten til onsdag dansk tid. Særligt fordi at debatten ikke kommer til at have mediernes opmærksomhed i lang tid i et nyhedsdøgn, der i USA kommer til at blive domineret af rigsretssagen mod Trump, Irankrisen og underskrivelsen af første skridt mod en amerikansk handelsaftale med Kina.

Men hvis vi alligevel skal samle op på nattens debat, var der i min bog ingen klare vindere eller tabere blandt de fire seriøse bejlere til at vinde nomineringen - Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.

I USA er mediernes og meningsdannernes udlægning meget mudret. Det er alt andet lige gode nyheder for Biden og Sanders, der ifølge meningsmålingerne har momentum i de første primærvalgsstater i øjeblikket, og dårligt nyt for særligt Pete Buttigieg, der har haft en stærk nedadgående formkurve i netop Iowa og New Hampshire.

I sidste ende må vi selvfølgelig vente og se, hvordan medierne, meningsdannerne og i sidste ende vælgerne udlægger nattens debat. Her og nu er det vigtigt at holde sig for øje, at næsten alt kan ske i en demokratisk primærvalgkamp, der har en frontløber, men ingen klokkeklar favorit.

Biden er det bedste bud...

Joe Biden er i næsten et år blevet dømt ude. Det skulle bare være et spørgsmål om tid, før Biden brænder sammen. Men her tre uger før det første primærvalg i Iowa, er den tidligere vicepræsident fortsat det bedste bud på at blive præsident Trumps kommende modstander.

Det satte nattens debat en fed streg under.

Bidens formkurve i delstaten har været stærkt opadgående, og debatpræstationerne er blevet stærkt forbedret. Den tidligere vicepræsident har generelt da også fået fornuftige karakterer for sin præsentation i de amerikanske medier og bliver paradoksalt nok stadig taget med fløjlshandsker på af de progressive partifæller.

…men ikke klar favorit

Som datajournalist og chefredaktør Nate Silver fra mediet FiveThirtyEight så rammende formulerede det for nylig, så er den mest rammende beskrivelse af dynamikken i det demokratiske felt, at Joe Biden er det bedste bud, men endnu ikke favoritten til at vinde nomineringen.

Med andre ord: skulle man pege på én kandidat, der var det bedste bud til at vinde nomineringen, ville svaret her og nu helt klart være Joe Biden.

Men afstanden mellem kandidaterne i meningsmålingrne er fortsat så lille, at meget kan nå at ske. Ingen af dem er endnu i nærheden af at have et flertal bag sig, og derfor er der lige så gode muligheder for, at en anden demokratisk præsidentkandidat end Biden ender med at vinde nomineringen.

Derfor er Biden det bedste bud, men endnu ikke åbenlys favorit.

Sanders er en seriøs bejler

Debatterne er særligt interessante for politiske nørder, fordi de er et godt udstillingsvindue for, hvordan dynamikken udvikler sig i det demokratiske felt.

Set med de briller, var nattens debat ganske illustrativ for nogle større perspektiver, som vi også allerede så udmønstre sig ved Demokraternes seneste debat i december.

En af de store historier i de seneste måneder har været, hvordan Bernie Sanders langsomt, men bestandigt, igen er kravlet op i meningsmålingerne i de første primærvalgsstater. Senatoren har formået at sætte proppen i og er i skrivende stund det bedste bud på en førsteudfordrer til Biden.

'Bernie back'-fortællingen har også manifesteret sig i medierne. Her bliver Sanders nu igen behandlet som en seriøs bejler til at vinde nomineringen, mens Elizabeth Warren vakler. Denne dynamik var allerede tydelig under Demokraternes tv-debat i Los Angeles i december.

Men i nat blev den for alvor udstillet i et meget sigende øjeblik, hvor Warren først veg tilbage fra at kritisere en påstået sexistisk kommentar fra Sanders om, at en kvinde ikke kan vinde et præsidentvalg i USA. Warren var selvfølgelig velvidende om, at et (for) hårdt angreb mod Sanders kunne blive et strategisk selvmål, da de to kæmper om mange af de samme vælgere, men hun nægtede meget opsigtsvækkende alligevel at give Sanders hånden efter debatten.

Det var selvfølgelig ikke noget tilfælde; Warren er en erfaren politiker, der selvfølgelig er velvidende om, at kameraerne ikke slukker i det øjeblik, at debatten er overstået. Motivet kan man til gengæld kun gisne om.

Alt kan ske

Når det er sagt, er det værd at hæfte sig ved, hvor tætte målingerne er i Iowa. I gennemsnit er der omtrent fem procentpoint forskel mellem Biden, Sanders, Warren og Buttigieg her. Det er ingenting, særligt fordi størstedelen af vælgerne i Iowa stadigvæk kan vindes over.

Med andre ord er det fuldstændig åbent, hvem der kommer bedst ud af Iowa om tre uger, og derefter kan drage mod New Hampshire med momentum. Som CNN`s politiske analytiker Harry Enten bemærkede, så er der i skrivende stund ingen klar frontløber i Iowa.

Det gør næppe arbejdet som USA-analytiker nemmere. Men kan man andet end at glæde sig over en primærvalgkamp, hvor (næsten) alt kan ske?