Udland

USA bærer en del af skylden for flystyrtet i Iran, siger Trudeau

Canadas premierminister siger, at ofrene for flystyrtet ville være hjemme hos deres familier, hvis ikke USA havde optrappet konflikten med Iran.

176 personer omkom, da Iran i sidste uge ved en fejl skød et ukrainsk passagerfly ned tæt på Teheran - 57 af dem var fra Canada.

Nu siger landets premierminister Justin Trudeau, at ofrene stadig ville være i live, hvis ikke USA havde eskaleret konflikten ved at dræbe den iranske topgeneral Qassem Soleimani i et droneangreb.

- Jeg tror, at hvis der ikke var nogle spændinger, hvis ikke der havde været en nylig eskalering i regionen, så ville disse canadiere lige nu være hjemme hos deres familier, siger Justin Trudeau i et interview med mediet Global News.

Trudeau tilføjer, at det internationale samfund er meget enige om, at Iran ikke skal udvikle deres atomprogram, men Trudeau understreger, at der også er bred enighed om, at ”man skulle få styr på spændingerne i regionen, der til dels skyldes USA’s handlinger”.

Skudt ned kort efter start

Flyet fra Ukraine International Airlines var netop lettet fra den internationale lufthavn, Imam Khomeini, i Irans hovedstad, da det blev ramt af et eller flere iranske missiler.

Ulykken skete, få timer efter at Iran gennemførte et missilangreb mod to luftbaser i Irak med amerikansk tilstedeværelse som hævn for USA's drab på Qassem Soleimani 3. januar. Ingen mennesker kom til skade.

Først tre dage efter - lørdag morgen - erkendte Irans militær på stats-tv, at det "utilsigtet" kom til at skyde flyet ned.

Det iranske militær oplyste, at flyet var fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde. Militæret lovede efterfølgende, at de ansvarlige ville blive stillet til ansvar ved en militærdomstol.

Lyn-analyse

Naboen mod nord er en af USA’s vigtigste allierede, så det rammer naturligvis hårdt, når Trudeau retter så hård en anklage mod Trump. Det er dog ingen hemmelighed, at de to ikke har det bedste personlige forhold. Trudeau førte også an i bagtalelsen af Trump ved cocktailpartyet på Buckingham Palace i december. Trump svarede igen ved at sige, at den canadiske premierminister "talte med to tunger". USA’s præsident lagde sig også ud med Trudeau efter G7-topmødet i Canada i 2018, så verden ved efterhånden godt, at de tåler hinanden arbejdsmæssigt, men bestemt ikke bryder sig om hinanden personligt.

Iran har undskyldt

Irans præsident, Hassan Rouhani, udtrykte på Twitter sin medfølelse for de efterladte og undskyldte "den store tragedie". Han kaldte desuden episoden for en "utilgivelig fejltagelse".

Efter indrømmelsen udtalte premierminister Trudeau, at hans regering forventede fuldt samarbejde fra de iranske myndigheder om undersøgelsen af flystyrtet.

Ukraines præsident krævede ligeledes en tilbundsgående undersøgelse, og at de ansvarlige blev stillet til ansvar.

Iran har tirsdag anholdt flere personer, som mistænkes for at have været involveret i nedskydningen af det ukrainske passagerfly. Det oplyser en talsmand for Irans retsvæsen.

Det er uvist, hvor mange der er blevet anholdt.