Udland

Seks turister anholdt for at vandalisere ikonisk inka-tempel – risikerer lange fængselsstraffe

Parkvagterne i Machu Picchu fandt blandt andet brud på en sten, der var knækket af muren i Soltemplet.

Seks turister, to fra Brasilien, to fra Argentina, en franskmand og en chilener, er blevet af anholdt og anklaget for at have vandaliseret den ikoniske kulturarv i Peru, Machu Picchu, som er det største levn fra det engang så storslåede Inkarige.

– De seks turister bliver tilbageholdt, mens myndighederne foretager en efterforskning af den påståede forbrydelse mod vores kulturarv, siger den regionale politichef i Cusco, Wilbert Leyva, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Turisterne blev arresteret søndag, da parkvagterne fandt dem i et område nær Soltemplet, som er et meget vigtigt element i inka-byen og ikke åbent for offentligheden.

Ifølge de lokale myndigheder fandt de et brud i en sten, der var blevet brækket af muren og havde lavet en revne i gulvet. De fandt desuden fæces i Soltemplet.

Såfremt de seks turister bliver kendt skyldige i anklagerne, så kan de se frem til mindst fire år i fængsel.

Ikke kun problemer i Peru

Verden over er der problemer med turister, der enten kommer i for stort antal eller ikke ved, hvordan de skal opføre sig.

I Bergen i Norge er de godt trætte af turister, som tisser på og piller i deres historiske træhuse, der siden 1979 har været på UNESCOs verdensarvsliste.

I Rom er der blevet indført bøder til folk, som sidder på springvand eller vælger at bruge dem som soppebassin. Og i Venedig skal turister, som ikke overnatter på hotel i byen, betale entre for at komme ind.

Og i Barcelona er man bare generelt trætte af turister, der driver boligpriserne op.

I EU erkender man, at der er et problem, og det er noget, som man er i gang med at se på.

Den helligste af alle

Soltemplet, som de peruvianske myndigheder mener, turisterne har ødelagt, tilhørte Solguden, som var den vigtigste af alle guderne i Inkariget

Og Machu Picchu er det mest ikoniske sted, der er tilbage fra det gamle rige, der regerede i store dele af Sydamerika, før spanierne ankom.

Machu Picchu blev bygget i årene 1438 til 1471, men blev først opdaget af resten af verden i 1911.