Udland

Rumlende vulkan kan gå i farligt udbrud når som helst - kan udløse tsunami

Vulkan kan være "frygtelig farlig og totalt dræbende", siger lektor på Københavns Universitet.

Vulkanen Taal på Filippinerne er for alvor begyndt at røre på sig. Den har sendt en kæmpe røgsøjle flere kilometer op i luften og har dækket store områder med aske.

Flere byer er blevet indhyllet i et tykt lag aske, og flere steder ligger der så meget aske på vejene, at de er ufremkommelige.

Samtidig advarer seismologer om, at et decideret udbrud kan være nært forestående.

- Det er kommet bag på os, så hurtigt Taals aktivitet er eskaleret, siger Maria Antonia Bornas, der er chef for Filippinernes Institut for Vulkanologi og Seismologi og tilføjer:

- Magmaen har ikke nået overfladen. Men vi kan stadig forvente et farligt udbrud når som helst.

Kan udløse tsunami

Myndigheder i Filippinerne har derfor beordret en "total evakuering" af alle byer tæt på vulkanen Taal, der ligger omkring 70 kilometer fra hovedstaden Manila.

Det anslås, at omkring 450.000 mennesker nær Taal bor i farezonen.

Flere end 24.000 mennesker er blevet evakueret fra Filippinernes næststørste ø, Luzon, hvor vulkanen ligger.

Taals krater ligger midt i en sø, og derfor er myndighederne bange for, at et udbrud kan udløse en tsunami.

Totalt dræbende

Paul Martin Holm, lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, vurderer også, at det kan blive meget farligt at opholde sig i området omkring vulkanen.

- Der stiger røg og damp op fra vulkanen, som er fyldt med små partikler og små stykker magma, og det er det, man ser dale ned, og det kan skabe en masse problemer for infrastrukturen, siger Paul Martin Holm.

- Men det, der er langt farligere, er, hvis røgsøjlen ikke kan bære sig selv, fordi den er fyldt med materialer, og at den derfor styrter sammen og skaber en glødende lavine. Det er frygteligt farligt og totalt dræbende, siger geologen.

Fareniveauet er vurderet til at være fem ud af fem af de filippinske myndigheder, hvilket betyder, at der kan komme et større udbrud inden for kort tid, skriver BBC.

Der har været voldsom lyn og torden ved vulkanen. Lynene opstår, når askepartikler i røgsøljen konstant gnides mod hinanden under transporten opad og derved oplades med statisk elektricitet, der udlignes gennem lynene.