Udland

Ny video viser to iranske missiler ramme passagerfly

Ny video viser de to missiler ramme flyet. Arkivfoto. Wana News Agency / Ritzau Scanpix

En overvågningsvideo viser, at de to missiler blev affyret med 23 sekunders mellemrum. Alle ombord blev dræbt.

For første gang kan man se en video af de to iranske missiler, der ramte et ukrainske passagerfly 8. januar og kostede 176 personer livet.

Missilerne blev affyret fra et iransk militærområde omkring 13 kilometer fra flyet. Det viser videoen, der stammer fra et overvågningskamera. New York Times er kommet i besiddelse af videoen og har fået den verificeret.

Du kan se videoen her.

På videoen kan man tydeligt følge det første missil, der rammer flyet. På trods af det er piloterne i stand til at vende flyet i retning mod lufthavnen, hvor det få minutter tidligere var lettet fra. Så langt kom flyet dog aldrig, for omkring 23 sekunder efter ramte det andet missil.

Flyet fortsatte kortvarigt sin kurs tilbage mod den internationale lufthavn i Teheran, men eksploderede og styrtede ned nær landsbyen Khalaj Abad.

Ifølge New York Times er videoen filmet fra et kamera på toppen af en bygning i landsbyen Bidkaneh, der ligger seks kilometer fra et iransk militærområde. Videoen blev uploadet til YouTube af en iransk bruger.

Amir Ali Hajizadeh, der er general i Revolutionsgarden og øverstkommanderende for det iranske flyvevåben, har tidligere bekræftet, at missilerne blev affyret fra en base i det område.

Rouhani tager fuldt ansvar

Det skal undersøges grundigt, hvordan det kunne ske, at flyet blev skudt ned, så alle ansvarlige kan blive draget til ansvar.

Sådan lød det tidligere tirsdag fra den iranske præsident, Hassan Rouhani, der desuden kaldte hændelsen for en ”utilgivelig” fejl.

Den offentlige erkendelse kommer, efter Iran først havde forsøgt at dække over hændelsen ved at argumentere for, at der var sket en ulykke.

Da sandheden kom frem, gik iranerne på gaden i demonstrationer mod regeringen.

Med erkendelsen håbede præsidenten at skabe noget ro.

– Det er vigtigt at understrege, at disse demonstrationer foregår i flere byer rundt omkring i Iran. Det viser en vrede og frustration i befolkningen over, at regeringen har løjet for dem i tre døgn. Det er en pinlig sag for styret i Iran og en sag, der vækker mange følelser i befolkningen – især hos dem, som har mistet deres kære i flystyrtet, siger TV 2 korrespondent Simi Jan.

– Det iranske regime vil vise, at de, der har været ansvarlige for den forfærdelige tragedie, skal stå til regnskab for ulykken.

Ifølge en talsmand for styret er flere personer blevet anholdt i forbindelse med nedskydningen. Senest personen som filmede, da flyet eksploderede.